Usvojen rebalans budžeta za 2012.

Skupština Srbije usvojila je rebalans budžeta za 2012. godinu, kojim je predviđen ukupni deficit od 203,6 milijardi dinara, ili 6,2 odsto BDP.

Izvor: B92

Utorak, 25.09.2012.

00:16

Default images

Prihodi republičkog budžeta za 2012. godinu rebalansom su planirani na 829,6 milijardi dinara, a rashodi na 1.033 milijarde dinara.

Usvojene su i izmene Zakona o budžetskom sistemu koje bi, prema obrazloženju, trebalo da omoguće sveobuhvatnu kontrolu budžetskih sredstava, odnosno sopstvenih prihoda svih budžetskih korisnika, koji će biti uključeni u opšti prihod budžeta.

Za rebalans budžeta glasalo je 135 poslanika vladajuće većine, protiv je bilo 36 poslanika opozicije od ukupno 187 poslanika koji su bili u sali.

Danas su izabrani i viceguverneri NBS i to Ana Gligorijević, Diana Dragutinović i Veselin Pješčanin. Njihov izbor za viceguvernere NBS, koje je predložila guvernerka Jorgovanka Tabaković, podržala su 134 poslanika, a tri su bila protiv.

Gligorijevićeva i Dragutinovićeva su i do sada obavljale tu funkciju, s tim što je Gligorijevićeva na funkciji viceguvernera od 2004. godine, a Dragutinovićeva, koja je i bivša ministarka finansija, od 2011. godine i to za oblast finasijske stabilnosti i unapređenja finansijskog sistema. Pješčić je do juna bio na mestu generalnog direktora Sektora za poslove monetarnog sistema i politike, dok je do sada bio ne mestu savetnika guvernera.

Inače, poslanici republičkog parlamenta su se izjašnjavali o ukupno 36 zakonskih predloga i drugih akata devete vanredne sednice parlamenta, a nakon toga će započeti novu sednicu na kojoj će, između ostalog, debatovati i o izmenama Zakona o visokom obrazovanju.

Rebalansu budžeta, koji predviđa prihode od 829,6 milijardi dinara, rashode od 1.033,2 milijarde i deficit od 203,6 milijardi dinara, ili 6,2 odsto BDP, podršku su i ranije najavile stranke vladajuće koalicije, a opozicione DS, DSS, LDP, SVM, LSV, SPO da ga neće podržati.

Od predviđenih 829,6 milijardi dinara prihoda, poreski prihodi iznose 700,6 milijardi dinara ili 84,5 odsto, dok neporeski prihodi i primanja iznose 127,35 milijardi ili 15,4 odsto ukupnih primanja budžeta. Ostatak obuhvataju donacije u vrednosti 1,6 milijardi dinara, što čini 0,2 odsto ukupnih prihoda.

Procenjuje se da će rast poreskih prihoda, u odnosu na prihode predviđene originalnim budžetom, biti 3,3 odsto, dok će neporeski prihodi biti manji za 16,5 odsto.

Poslanici su glasali i o izmenama zakona o porezu na dohodak građana, o porezu na dodatnu vrednost, o republičkim administrativnim taksama, o poreskom postupku i poreskoj administraciji, o akcizama, o fiskalnim kasama, o duvanu i o finansiranju lokalne samouprave.

Poslanici su izglasali i izmene zakona o turizmu, o privatizaciji, o obaveznom osiguranju u saobraćaju, o zaštiti od jonizujućih zračenja i o nuklearnoj sigurnosti, o prestanku važenja Zakona o Fondu za zaštitu životne sredine, hemikalijama, vodama, šumama, o stočarstvu, vinu, veterinarstvu, sudskim taksama, o vazdušnom saobraćaju, javnim putevima, vanrednim situacijama i o energetici.

Tim zakonskim rešenjima, između ostalog, predviđeno je ukidanje 138 parafiskalnih nameta, sedam agencija i drugih regulatornih tela, što će, smatra predlagač, rasteretiti privredu Srbije, a predviđeno je i minimalno povećanje akciza na cigarete i dizel gorivo i poreza.

Opšta stopa PDV-a od oktobra treba da bude povećana sa 18 na 20 odsto, dok je na sve životne namirnice zadržana snižena stopa tog poreza od osam odsto.

Poslanici su glasali i za četiri predloga zakona o potvrđivanju međunarodnih sporazuma i drugih akata, kao i o izboru viceguvernera Narodne banke Srbije i o Predlogu odluke o izboru Saveta Državne revizorske institucije.

Izmenama Zakona o visokom obrazovanju, o kojima će se raspravljati na novoj sednici nakon glasanja, biće omogućeno da studenti upišu narednu godinu sa 48 bodova ostvarenih u toku godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: