Iran blokirao pristup Guglu

U Iranu je blokiran pristup Guglu kao prvi korak Islamske republike da se uspostavi "zid razgraničenja" nacionalnog od svetskog interneta.

Izvor: Tanjug
Foto: Beta
Foto: Beta

Pristup pretraživaču Gugl ograničen je na nebezbednu verziju koji su pronašli veb korisnici u Iranu, pošto je pokušaj korišćenja bezbednosnog protokola bio blokiran, prenela je agencija AFP.

"Zbog ponovljenih zahteva Iranaca, Gugl i i njegov mejl servis filtrirani su u zemlji. Oni će ostati filtrirani do daljnjeg", navodi se u poruci Abdolsamad Horamabadija, savetnika iranskog javnog tužioca i sekretara zvanične grupe formirane za detekciju nelegalnog pristupa internetu.

Nekoliko stanovnici Teherana potvrdilo je, za AFP, da nisu bili u mogućnosti da koriste svoje mejlove ukoliko ne koriste softver privatne virtualne mreže VPN, a koji koriste hajtek Iranci kako bi zaobišli "cenzuru" na mreži.

Svet

Štrajk lekara u Parizu

Na hiljade lekara, medicinskih sestara i drugog bolničkog osoblja protestovali su danas u centru Pariza u zbog planirane reforme u zdravstvu.

Svet četvrtak 28.05. 23:41 Komentara: 0

Al-Nusra osvojila i Arihu

Pobunjenička koalicija koju predvodi sirijski ogranak Al-Kaide, zauzela je danas Arihu, poslednji grad pod kontrolom sirijske vlade u provinciji Idlib.

Svet četvrtak 28.05. 23:23 Komentara: 0
strana 1 od 8730 idi na stranu