Iran blokirao pristup Guglu

Teheran -- U Iranu je blokiran pristup Guglu kao prvi korak Islamske republike da se uspostavi "zid razgraničenja" nacionalnog od svetskog interneta.

Izvor: Tanjug
Podeli

Pristup pretraživaču Gugl ograničen je na nebezbednu verziju koji su pronašli veb korisnici u Iranu, pošto je pokušaj korišćenja bezbednosnog protokola bio blokiran, prenela je agencija AFP.

"Zbog ponovljenih zahteva Iranaca, Gugl i i njegov mejl servis filtrirani su u zemlji. Oni će ostati filtrirani do daljnjeg", navodi se u poruci Abdolsamad Horamabadija, savetnika iranskog javnog tužioca i sekretara zvanične grupe formirane za detekciju nelegalnog pristupa internetu.

Nekoliko stanovnici Teherana potvrdilo je, za AFP, da nisu bili u mogućnosti da koriste svoje mejlove ukoliko ne koriste softver privatne virtualne mreže VPN, a koji koriste hajtek Iranci kako bi zaobišli "cenzuru" na mreži.

Prati B92 na Viberu

Svet

Hapšenja islamista u Evropi

Madrid -- U Španiji, Velikoj Britaniji i Nemačkoj uhapšeno šest osoba za koje se veruje da pripadaju Islamskoj državi, saopštilo špansko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Svet sreda 28.06. 14:41 Komentara: 0
strana 1 od 12239 idi na stranu