Ateisti tužili patrijarha Irineja

Udruženje "Ateisti Srbije" tužilo je patrijarha SPC Irineja kod poverenika za zaštitu ravnopravnosti zbog izjava koje je on nedavno dao u Sarajevu, piše 021.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.09.2012.

13:07

Default images

Naime, patrijarh je prilikom posete izjavio kako "nema mira kod onih koji nemaju mir s Bogom, koji je uslov za mir s drugima". Kako piše novosadski portal, patrijarh je tim rečima, kako smatraju ateisti, ocenio sve one koji ne veruju u božanstvo kom se on moli kao ljude rata, agresije i sukoba.

"Čak i ako na trenutak zanemarimo ponašanje brojnih velikodostojnika pomenute verske zajednice tokom sukoba koje upravo Sarajevo pamti na najgori mogući način, ovakva izjava njenog čelnika, nedopustivo je diskriminatorska. Kako da očekujemo da naše društvo napusti decenijske predrasude i tragične, štetne stereotipe o crkvenoj tapiji na moral, pravdu, mir i ljubav, ako oni koji bi morali da na toj toleranciji rade, daju ovakve izjave?", navode "Ateisti Srbije".

Poglavar Srpske pravoslavne crkve je prošle nedelje u Sarajevu izjavio da mu je drago što je došao u taj grad, ali da je "hrišćanstvo u tom gradu veoma ugroženo i da nekadašnji srpski narod, koji je činio glavninu Sarajeva, više ne živi tu", prenosi 021.

Podsetimo, "Ateisti Srbije" nedavno su Ustavnom sudu tužili i prvog čoveka vojvođanske prestonice Miloša Vučevića, kao i još trojicu odbornika Skupštine grada zbog "brifinga" kod vladike bačkog, smatrajući da je njihova poseta povreda sekularnog uređenja države Srbije

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: