"Odnose rešavati mirnim putem"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić susreo se sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom i predsednikom Kipra Dimitrisom Hristofijasom, pred početak GS UN.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 24.09.2012.

23:40

Default images

Za četvrtak je predvidjen susret sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton.

Predsednik Tomislav Nikolić rekao je generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu da odnose Beograda i Prištine treba rešavati mirnim putem i konstruktivnim dijalogom.

Nikolić je podržao angažman UN na svetskoj sceni, a Ban Ki Mun je izrazio zadovoljstvo Nikolićevim zalaganjem za mir i stabilnost u regionu, saznaje B92.

Seriju bilateralnih sastanaka u sedištu UN Nikolić je započeo susretom s predsednikom Kipra Dimitrisom Hristofijasom. Kako je rečeno Tanjugu, susret s predsednikom Kipra je protekao u prijateljskoj i konstruktivnoj atmosferi, uz inicijativu da se tradicionalno dobri odnosi još više unaprede, naročito na ekonomskom planu.

Predsednik Srbije je informisao svog sagovornika o naporima koje čini Srbija u cilju prevazilaženja ekonomske krize, uz poseban akcenat na borbi protiv korupcije.

Što se tiče situacije na Kosovu, Nikolić je istakao da Srbija ne odstupa od teritorijalne celovitosti.

Kiparski predsednik je rekao da prijateljstvo dve zemlje nije ničim ograničeno niti uslovljeno. Dvojica lidera saglasila su se i da se saradnja nastavi na svim poljima. Generalnu skupštinu UN u utorak će otvoriti predsedavajući Vuk Jeremić. On je za B92 izjavio da će šefovi i predstavnici država prvi put tokom zasedanja GS UN razgovarati o vladavini prava.

Jeremić je rekao i da premijer Kosova Hašim Tači neće učestvovati u debati tokom 67. zasedanja GS UN. On je naveo da je Tači u UN došao kao gost, a ne kao državnik.

Tradicija nalaže da reč najpre da predsedniku Brazila, a potom i predsedniku SAD Baraku Obami, kome će nastup pred najvišim telom svetske organizacije dobro doći u finišu kampanje za predsedničke izbore. Odmah posle Obame reč dobija Tomislav Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: