Marid: Protest zbog krize

Oko 1.000 ljudi okupilo se na ulicama Madrida, u znak protesta zbog teške ekonomske situacije i krize, za koju okrivljuju banke i korumpirane političare.

Izvor: Tanjug

Subota, 22.09.2012.

21:44

Default images

Demonstranti su mirno prošli gradom do glavne avenije, noseći transparente sa sloganima "Bankari dole s vlasti" i "Bez posla, bez kuće, bez straha".

Današnji skup je jedan u nizu demonstracija u Madridu održanih ove godine zbog mera štednje i povećanja poreza u zemlji, koja je već opterećena visokom stopom nezaposlenosti i recesijom.

Okupljeni se takodje protive povećanju poreza, koje će, kako kažu, nepravedno najviše pogoditi siromašne. Demonstranti se protive i planu da Španija zatraži punu medjunarodnu pomoć, kako bi uspela da vrati dugove, preneo je AFP.

Skup je organizovao pokret "15. maj" koji se pojavio 2011. na masovnim protestima u Madridu. Kolona se na kratko zaustavila ispred Ministarstva zdravlja, protestujući zbog smanjenja budžeta za zdravstvo, na putu ka simboličnom centru ovog pokreta, trgu Puerta del sol. Madrid je u julu najavio paket mera štednje i povećanje poreza vredan 56 milijardi evra ali mnogi ekonomisti očekuju da Španija ipak neće uspeti da ispuni planirano smanjenje deficita i da će joj biti potrebna nova pomoć, pored već dobijenih 100 miljardi evra kako bi smanjila visoke troškove otplate duga.

Svakodnevni troškovi poput onih za grejanje, telefon i odeću i slično su početkom meseca porasli zbog povećanja PDV-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: