Pakistan: Novi protesti, bez žrtava

Više hiljada muslimana okupilo se u Pakistanu, na protestu zbog antiislamskog filma snimljenog u SAD, ali za razliku od jučerašnjih, danas žrtava nije bilo.

Izvor: B92

Subota, 22.09.2012.

21:19

Default images

Demonstranti su izašli na ulice pakistanskih gradova u znak protesta zbog filma "Nevinost muslimana", čiji je snimak postavljen na internetu izazvao proteste muslimana širom sveta.

Najmanje 5.000 ljudi, medju kojima na stotine žena, prošlo je ulicama Islamabada do zgrade parlamenta, uzvikujući "Volimo svog svetog proroka (Muhameda)" i "Kazna za sve koji su ponizili našeg proroka". U gradu Lahoreu na istoku zemlje, na ulice je izašlo oko 1.500 pripadnika tvrde islamističke struje Džamat-ud-Dava i sunitskih religijskih grupa, koji su se okupili ispred američkog konzulata uzvikujući: "SAD zaslužuju samo jedno sredstvo - džihad, džihad!", preneo je Frans pres. I u gradu Kveta, nekoliko stotina okupljenih pozivalo je na ubistvo svih koji su učestvovali u snimanju filma koji vredja islam i proroka Muhameda, dok su se u Pešavaru, gde je tokom jučerašnjih protesta poginulo šestoro ljudi, čule antiameričke parole. U Karačiju, pripadnici religijskih grupa okupili su se posle sahrane demonstranata koji su u tom gradu poginuli tokom jučerašnjih protesta. Na jučerašnjim protestima u više pakistanskih gradova poginula je 21 osoba, dok je više od 200 povredjeno. Na današnjim skupovima u toj zemlji žrtava nije bilo. Istovremeno, oko 500 Palestinaca demonstriralo je u istočnom Jerusalimu, pod sloganom "Festival sledbenika Muhameda", u znak protesta zbog karikatura proroka Muhameda objavljenih u francuskom satiričnom listu "Šarli ebdo" i filma "Nevinost muslimana". "Svi smo verni Muhamedu" i "Muhamed, islamski prorok", bili su natpisi na transparentima koje su demonstranti nosili. Policija nije intervenisala na skupu, javio je dopisnik AFP-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: