Pakistan: Optužena devojčica nevina

Pakistanska policija saopštila je da hrišćanska devojčica, koju je muslimanski sveštenik optužio za bogohuljenje, nije kriva i da će sveštenik izaći pred sud.

Izvor: B92

Subota, 22.09.2012.

18:23

Default images

Policija nije našla nikakve dokaze da je devojčica Rimša Masih (14), koja je provela tri nedelje u zatvoru, spalila papire sa stihovima iz Kurana, prenela je agencija AFP.

Slučaj je dospeo u žižu međunarodne javnosti, a borci za zaštitu ljudskih prava su u više navrata pozivali Pakistan da reformiše svoje zakone o bogohuljenju, navodeći da se oni često zloupotrebljavaju zbog lične osvete. "Rekli smo sudijama da imamo svedoke i dokaze protiv lokalnog imama da je lažno optužio devojčicu za bogohuljenje", rekao je istražni policajac Munir Džafri. Sudija je odložio slučaj do ponedeljka, 24. septembra, kada će se odlučivati da li će se suditi imamu Hafizu Muhamedu Kalidu Kistiju, koji je uhapšen zbog sumnji da je podmetnuo dokaze protiv devojčice. Prema strogim pakistanskim zakonima o bogohuljenju, za vređanje proroka Muhameda predviđena je smrtna kazna, dok osoba koja oskrnavi tekst Kurana rizikuje kaznu doživotnog zatvora. Rimša i njena porodica strahuju za svoje živote zbog optužbi za bogohuljenje i nalaze se na skrivenoj lokaciji, od 8. septembra, kada je Rimša puštena iz zatvora. Prema medicinskim izveštajima, Rimša je nedovoljno mentalno razvijena za svoje godine, a postoje i tvrdnje da nema 14, već 11 godina i da boluje od Daunovog sindroma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: