"Nova agrobanka zadužila državu"

Mlađan Dinkić kaže da je prethodna vlada "upumpavanjem" 100 miliona evra u Novu agrobanku zadužila državu, i da parlament mora da raspravlja o tome.

Izvor: Tanjug

Subota, 22.09.2012.

19:29

Default images

Ministar finansija kaže da je korišćenjem hartija od vrednosti u te svrhe država zapravo povećala javni dug.

Dinkić je u Skupštini Srbije - odgovarajući na pitanje poslanika SNS Marijana Rističevića da li je u skladu sa zakonom da se državnim obveznicima finansira osnivanje jedne banke - rekao da u pravna pitanja nije ulazio, ali da se država time svakako zadužila.

"Nisam pravnik, tako da ne znam da li je to pravno bilo moguće ili ne, ali definitivno na ovaj način se država zadužila. Data je hartija banci, a ona ima pravo da iz budžeta povlači svakih šest meseci novac u protivvrednosti te hartije i to jeste javni dug države", kazao je Dinkić. On je naveo da je vlada Mirka Cvetkovića izdala trogodišnje državne obveznice kojima je "upumpala" 50 miliona evra u Razvojnu banku Vojvodine, 20 miliona u Privrednu banku Beograd i 100 miliona evra u Novu agrobanku. "Nova agrobanka je nastala nakon likvidacije stare Agrobanke pri čemu, budući da je minus u staroj Agrobanci bio čak 300 miliona evra, što je utvrdila kontrola - 'upumpanih' 100 miliona evra sa preuzetim kreditinim obavezama i lošim portfoliom bilo je nedovoljno i za formiranje i za kvalitetan rad te nove banke", kazao je Dinkić. "To ćemo mi ovde u parlamentu morati da diskutujemo, u narednom periodu posebno. To je jedna stvar koja nije do kraja završena", poručio je ministar finansija i privrede.
Danas se u skupštini raspravljalo o rebalansu budžeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: