Opozicija protiv rebalansa budžeta

Poslanici završili raspravu o predlogu rebalansa budžeta i izmenama fiskalnih zakona. DS, LDP, SVM, DSS, SPO i LSV najavili da neće u utorak glasati za rebalans

Izvor: Beta

Subota, 22.09.2012.

10:51

Default images

Predstavnici vladajuće koalicije istakli su da će ovim setom zakona biti postavljen temelj za drastično smanjenje deficita u 2013.

Vlajko Senić, državni sekretar u Ministarstvu finansija kaže da će rebalansom budžetski deficit biti prepolovljen, kao i da je pre donošenja budžeta bilo neophodno početi sa rebalansom.

Prema njegovim rečima, veliki broj pratećih zakona stvara osnov da budžet za narednu godinu bude u skladu sa očekivanjima i interesima građana i vlade i otvara prostor da se krene u proces smanjivanja javnog duga i sređivanje stanja u javnim finasijama. "Mi smo se ulaskom u Ministarstvo finansija suočili sa dosta teškom situacijom, sa visokim nivoom javnog duga i najvećim deficitom Srbije u poslednjih 12 godina i ovim rebalansom smo želeli pre svega da omogućimo normalno funkcionisanje države do kraja 2012. godine", precizirao je Senić.

On je dodao da je cilj bio i da se donošenjem pratećih zakona "koji su trenutno možda i važniji od samog rebalansa ozbiljno pripremimo za 2013. godinu". Da nije bilo rebalansa, smatra on, Srbija bi došla u situaciju ozbiljne krize, jer se nalazi na ivici bankrotstva.

Poslanici su razmotrili nešto više od 20 amandmana, od kojih je vlada prihvatila pet, a potom je započela rasprava o amandmanima na izmene zakona o budžetskom sistemu, o penzijsko i invalidskom osiguranju, kao i na predlog zakona o utvrdjivanju maksimalne zarade. Na njih je ukupno uloženo oko 30 amandmana. Kako je ranije danas najavljeno, rasprava bi trebalo da traje do 22 sata, a poslanici bi o rebalansu budžeta i pratećim i drugim zakonima trebalo da se izjasne u utorak, 25. septembra.

Poslanik DS i bivši premijer i ministar finansija Mirko Cvetković, mađutim, upozorava da rebalans budžeta ne predstavlja prekretnicu u pravcu stabilizacije, već ekonomsku situaciju u zemlji pogoršava. On je najavio i da DS neće podržati rebalans budžeta.

"Postojeći budžet je kritikovan da je rasipnički, a prema ovom budžetu rashodi se mesečno povećavaju za više od 20 odsto u odnosu na one koji su bili u postojećem. Posledično to dovodi do povećanja deficita, iako su učinjena određena prilagođavanja na prihodnoj strani", ukazao je Cvetković.

Zbog toga, kako je dodao, ovaj budžet ne predstavlja prekretnicu u pravcu stabilizacije, već pogoršava ekonomsku situaciju u zemlji.
Foto: Tanjug
Odgovarajući na kritike vladajuće većina da je rebalans takav kakav jer je iznuđen katastrofalnom situacijom koju je ostavila prethodna vlast predvođena DS, Cvetković je ukazao da se "posledice katastrofalne situaicje rešavaju smanjenjem rashoda, a ne povećavanjem".

"Upravo o tome mi i govorimo. Postojeći bužet, koji oni kritikuju, predviđao je i realizovao manje mesečne rashode za 19 milijardi. Po nama to će zaista loše delovati i ne vidimo na koji način će se zatvoriti budžet sledeće godine, izuzev ako ne dođe do vrlo visoke inflacije", naveo je bivši premijer.

On je, međutim, istakao da u pratećim zakonima demokrate vide neke pozitivne stavove, a da će o eventualnoj podršci tim predlozima odlučiti u zavisnosti kako prođu amandmani koje su na njih podneli.

Ni DSS neće podržati predlog rebalansa budžeta, jer su odbijeni amandmani koje je ta stranka podnela na zakonski predlog, izjavio je poslanik DSS-a Jovan Palalić.

"Demokratska stranka Srbije je uložila veliki broj amandmana na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona u bužetu i očekivali smo da će naši amandmani, koji su imali za cilj da pokušaju da poprave Predlog zakona biti prihvaćeni", rekao je on.
Foto: Tanjug
Palalić je ocenio da će prava prilika da se vidi politika aktuelne vlade biti zakon o bužetu, ali da je i rebalans bio šansa da se vidi u kojoj meri su predstavnici vlasti bili spremni da uvaže konstruktivne predloge opozicije.

On smatra da je ostalo nejasno i nedorečeno kako će biti finansirane nadležnosti Vojvodine nakon odluke Ustavnog suda. Takođe, podsetio je da su nakon odluke Ustavnog suda 22 nadležnosti Vojvodine proglašene neustavnim.

"Nažalost, mi čujemo poruke iz autonomne pokrajine Vojvodine da se njih te odluke ne tiču, a od Vlade Srbije nismo dobili odgovor na koji način će biti rešeno pitanje Zakona o utvrđivanju nadležnosti i o finansiranju", naveo je Palalić.

Savez vojvođanskih Mađara saopštio je da apsolutno podržava najavu premijera Vojvodine Bojana Pajtića da će se pokrajina obratiti Ustavnom sudu ako Skupština Srbije usvoji izmene zakona o budžetskom sistemu.

"Mislimo, i zato smo podneli amandman, da će biti izuzetno teško izračunati sledećih godina koliko uopšte pripada Vojvodini po novim pravilima i zakonu o budžetskom sistemu. To je obesmišljavanje ustavne garancije u vezi s finansiranjem Vojvodine", rekao je šef poslaničkog kluba SVM Balint Pastor novinarima u Skupštini Srbije.
Foto: Tanjug
On je dodao da nema iluzija da će amandmani na predloge biti usvojeni i ocenio da će u budućnosti tema o finansiranju Vojvodine biti još teža i složenija.

"Sada se predviđa da se sedam odsto računa od rashoda koji se finansiraju iz poreskih prihoda. Problem je u tome što pored rashoda u budžetu postoje i troškovi zaduživanja i postoji mogućnost za mahinacije, jer se određene stavke mogu računati kao rashodi, a određene kao izdaci", kazao je Pastor.

Poslanik LDP Ivan Andrić rekao je da je suštinska zamerka te partije na rebalans budžeta to što se traži žrtva od građana, dok država ne smanjuje svoje troškove. On je kazao da LDP očekuje da se bar donekle utvrde nepotrebni rashodi države, među kojima su kupovina automobila i subvencije velikim javnim preduzećima koje se nekontrolišu.

"Žalosno je, traži se žrtva od građana, a vlada umesto da pruža bolju, ona pruža sve lošiju uslugu", kazao je Andrić.
Foto: Tanjug
Poslanik SNS Veroljub Arsić izjavio je potom da se rebalans budžeta uglavnom nikome ne sviđa, pa ni vladi koja ga je predložila, ali da on osikava realnost javnih finansija Srbije i da će ga ta stranka podržati jer sa setom finansijskih zakona uliva nadu da će u narednoj godini moći da se smanji javni dug.

Arsić je Tanjugu, komentarišući stav opozicije da rebalans samo pogoršava stanje ekonomije zbog povećanja deficita, rekao da je to isključivo posledica nedovoljnog punjenja budžeta i pogrešnih procena prilikom donošenja osnovnog zakona o budžetu.

"S druge strane, određena sredstva su morala da se odvoje za subvencije za poljoprivredu koja je izuzetno pogođenja sušom, a budžet ima i tu socijalnu odliku da se građanima koji imaju najmanja primanja, prvenstveno penzionerima, pomogne koliko je moguće", kazao je on.

SNS će, kako je objasnio, podržati rebalans zato što sa setom finansijskih zakona uliva nadu da se, uz racionalnije trošenje sredstava u narednoj godini, može smanjti javni dug. Prema njegovim rečima, Srbija se nalazi daleko od bankrota i građani o tome ne moraju da brinu.
Foto: Tanjug
"Sam set zakona koji ide sa rebalansom već u narednoj godini daće određene rezultate po pitanju budžetskih prihoda, tako da građani Srbije što se tiče bankrota ne moraju da strahuju, a da će biti teško u narednom periodu biće svakako i državi i građanima, ali to je trenutno naša finanijska realnost", istakao je Arsić.

Poslanica Nove Srbije Dubravka Filipovski izjavila je da je vladajuća koalicija potpuno spremna da u toku današnjeg dana, ukoliko to poslovnik i okolnosti budu dozvolili, izglasa predlog zakona o rebalansu budžeta.

"Da li će do toga doći, videćemo kako bude tekla rasprava, a za sada mogu da potvrdim samo da će parlament sigurno raditi posle 18 sati i da je vladajuća koalicija potpuno spremna da zbog primene Zakona o rebalansu, danas usvoji taj akt", kazala je ona.

Dubravka Filipovski je ukazala i da zbog povećanja PDV-a, Zakon o izmena i dopunama Zakona o budžetu mora da stupi na snagu 1. oktobra i da zbog tehničke procedure za primenu, ne bi bilo dobro da se usvoji kasnije.
Foto: Tanjug
Na rebalans budžeta i izmene zakona o budžetskom sistemu, o penzijskom i invlalidskom osiguranju, kao i Predlog zakona o utvrđivaju maksimalne zarade u javnom sektoru uloženo je više od 50 amandmana, a vlada je prihvatila četiri. Od toga je na rebalans pristiglo više od 20 amandmana, od kojih je vlada prihvatila samo dva.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić rekao je ranije da će država usvajanjem predloženih izmena finansijskih zakona smanjiti budžetski deficit i usporiti rast javnog duga uz istovremeno poboljšanje uslova za poslovanje.

"Paketom mera koji bi trebalo da usvoji Skupština stvara se uslov da se budžetski deficit naredne godine dovede na nivo od četiri odsto, što znači da će u budžetu za 2013. dodatnim merama biti omogućeno da on bude doveden na 3,5 procenata", rekao je Dinkić obrazlažući te predloge.

Rebalansom budžeta predviđen je deficit od 203,6 milijardi dinara, ili 6,2 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Primanja republičkog budžeta za 2012. godinu rebalansom su planirana u iznosu od 829,6 milijardi dinara, od čega poreski prihodi iznose 700,6 milijardi dinara ili 84,5 odsto, dok neporeski prihodi i primanja iznose 127,35 milijardi ili 15,4 odsto ukupnih primanja budžeta. Ostatak obuhvataju donacije u vrednosti 1,6 milijardi dinara, što čini 0,2 odsto ukupnih prihoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: