Moskva: Šira definicija veleizdaje

U donjem domu ruskog parlamenta je usvojen zakon kojim je proširena definicija veleizdaje, što neki smatraju nastavkom borbe Kremlja protiv disidenata.

Izvor: B92

Petak, 21.09.2012.

20:16

Default images

Po dosadašnjem zakonu, veleizdaja je bila izjednačena sa špijunažom, dok novi pravni akt dozvoljava slobodniju interpretaciju izdaje, koja može podrazumevati aktivnosti kao što su finansijska ili savetodavna pomoć drugim državama ili stranim organizacijama.

Novim zakonom proširene su aktivnosti koje predstavljaju veleizdaju s aktivnosti koje narušavaju spoljnu bezbednost Rusije na aktivnosti protiv ustavnog poretka, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Rusije.

Kazna za veleizdaju ostala je ista - do 20 godina zatvora.

Zakon je jednoglasno usvojen u ruskoj Dumi, što je prvi od tri koraka do njegovog konačnog stupanja na snagu.

Ruski aktivista za ljudska prava Lev Ponomarjov izjavio je ruskoj novinskoj agenciji Interfaks da vlada može da koristi novi zakon za kažnjavanje kritičara.

"Doći će do novog obrta u špijunskoj maniji. Krivično će goniti gađanske aktiviste, političare opozicije i zaštitnike ljudskih prava", kazao je Ponomarjov.

Disident Ljudmila Aleksejeva iz moskovske Helsinške grupe izjavila je da je cilj zakona "okončanje svakog nezavisnog javnog aktivizma u zemlji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: