Iranka pretukla sveštenika

Jedna mlada Iranka pretukla je muslimanskog sveštenika koji je od nje zatražio da pokrije lice maramom.

Izvor: Tanjug

Petak, 21.09.2012.

12:01

Default images

Hodžatoleslam Ali Behešti, verski lider u Šahrmirzadu, gradu na severu Irana, izjavio je da ga je jedna devojka prošlog meseca pretukla kada ju je, idući ka džamiji na molitvu, usput "ljubazno posavetovao" da pokrije lice hidžabom pošto njena odora nije bila u skladu s vrednostima društva i islama.

"Ne samo da se nije pokrila, već mi je odgovorila da ja treba da pokrijem oči, što je za mene bilo veoma uvredljivo", rekao je Behešti u intervjuu koji je u ponedeljak dao poluzvaničnoj agenciji Mehr.

"Ponovo sam od nje zatražio da se pokrije i da me više ne vređa, ali ona je počela da viče i da mi preti. Gurnula me je i pao sam na leđa. Ne sećam se šta se dalje dešavalo, samo sam osećao kako me udara, šutira i vređa", objasnio je sveštenik.

Behešti je rekao da je posle napada proveo tri dana u bolnici i da i dalje, mesec dana posle incidenta, nije sposoban da se samostalno hrani i obavlja druge lične stvari.

On je dodao da nije podneo tužbu protiv devojke, koja je u trenutku napada bila u društvu još jedne mlade žene, ali da nema ništa protiv da slučaj ispita lokalno tužilaštvo.

Zapadni mediji navode da se ovakvi incidenti ponekad dešavaju u većim gradovima, ali da su veoma retki u manjim sredinama.

Prema iranskom zakonu usvojenom posle Islamske revolucije 1979. godine, žene su obavezne da pokrivaju lice hidžabom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: