Dačić: Podela Kosova jedino rešenje

Predsedni vlade Srbije Ivica Dačić kaže da Brisel ne može da natera Srbiju da prizna nezavisnost Kosova i da je podela pokrajine jedino moguće i realno rešenje.

Izvor: Beta

Petak, 21.09.2012.

19:51

Default images

"I dalje mislim da je podela (Kosova) jedino moguće realno rešenje, i siguran sam da bi to Albanci u Prištini prihvatili. Međutim, postavlja se pitanje da to može da izazove proteste u regionu, a izbegava se činjenica da je potrese izazvalo i to što je Srbija podeljena", rekao je Dačić za televiziju "Pink".

On je kazao da trajno rešenje ne postoji i da politički dijalog svakako može da uvaži ilegitimne interese Srba i Albanaca.

"U ovoj fazi je prihvatljivo sve ono što nije prihvatanje jednostrane nezavisnosti Kosova... Ne može Brisel da nas natera da prihvatimo nezavisnost Kosova", istakao je Dačić i dodao da nezavisnost nije priznalo ni pet članica EU.

On je ocenio da sada treba da se relaksiraju odnosi Prištine i Beograda i da se do ulaska u EU, za šta je potreban dugi niz godina, pronađu održiva rešenja što podrazumeva da "ne treba da priznamo nezavisnost Kosova i Metohije, kao i da time neće biti sprečen evropski put Srbije".

Govoreći o ekonomskoj situaciji u Srbiji, Dačić je rekao da će Vlada u novembru doneti budžet za narednu godinu, po kojem će biti planiran deficit od tri odsto.

Komentarišući odnos s potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, predsednik vlade je rekao da tu ne postoje nikakve nesuglasice i da je sve pod kontrolom.

"U onome što zajedno radimo nema suštinske razlike niti je bilo sukoba... Nema sukoba, mislim da odavno odnosi u Vladi nisu bili relaksiraniji nego sad, sve odluke se donose jednoglasno", istakao je Dačić.

"Sad kad nema problema u vladi, ispada da smo u fazi raspada", kazao je Dačić.

Predsednik vlade je potvrdio da očekuje objektivan izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na evropskom putu i dodao da će svaki potez biti usaglašen s predstavnicima EK, jer, kako je naveo, time politika Srbije dobija na snazi.

"Nova vlada nije napravila nijedan potez koji bi Evropska komisija mogla negativno da prokomentariše", istakao je Dačić.

Predsednik vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će vlada primeniti dogovor o integrisanom upravljanju prelazima postignut u dijalogu Beogada i Prištine ma šta ko mislio o njemu, zato što ga je bivši šef beogradskog tima Borislav Stefanović parafirao.

Dačić je na konferenciji za novinare nakon susreta sa izaslanikom Evropske unije i potpredsednikom slovačke vlade Miroslavom Lajčakom rekao da je aktuelna vlada u poziciji da mora da primeni sve dogovore koje je prethodna postigla, bez obzira na to da li se oni sviđaju nekome ili ne i da li ih neke od stranaka aktuelne vladajuće koalicije nekada nisu podržavale.

"To se odnosi i na sporazum o upravljanju prelazima koji je parafirao Stefanović, Vlada mora u nastavku evointegracija da razmišlja kako u tim novim uslovima da zaštiti državne i nacionalne interese", poručio je Dačić.

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić juče je prvi put obelodanio da je Stefanović parafirao sporazum o upravljanju prelazima koji je jedan od najviše krtitikovanih u sprskoj javnosti, na šta je Stefanović odgovorio da paraf nema pravnu snagu, osim što potvrđuje istinitost teksta ispod kojeg stoji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

232 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: