Štrajk medicinara na Kosovu?

Profesori Medicinskog fakulteta u Prištini, koji rade i u KBC Priština, stupiće danas u štrajk zbog neisplaćenih zarada, nezvanično saznaje "Danas".

Izvor: B92

Petak, 21.09.2012.

08:41

Default images

Profesori nisu primili tri poslednja dela zdravstvenog dela plate.

Iako su na zahtev Ministarstva zdravlja krajem jula potpisali ugovor sa KBC Priština o podeli radnog vremena između fakulteta i zdravstvene ustanove, medicinski deo plate i dalje nisu primili, jer filijala RFZO zahteva da zaposleni potpišu novi ugovor sa KBC u kojem će se u procentima precizirati koliko će vremena raditi na fakultetu, a koliko u KBC, koji je naučno-nastavna baza fakulteta. Od dekana Medicinskog fakulteta Nebojše Mitića RFZO je tražio da zaključno sa jučerašnjim danom potpiše novi ugovor sa KBC Priština.

"Ugovor nisam potpisao, jer nisam ovlašćen da to učinim bez saglasnosti naučnog veća i saveta fakulteta. Sazvao sam novu sednicu nastavnog veća gde će se zaposleni izjasniti o ovom zahtevu. Problem je u tome što u kosovskoj filijali RFZO nisu mogli da nam odgovore kako će se podela radnog vremena odraziti na visinu zarada", kaže Mitić za "Danas".

On dodaje da zaposleni smatraju da će im podela umanjiti zarade, "što će dovesti do osipanja nastavnog kadra“ i ugroziti rad i opstanak KBC Priština.

"Tačno 175 profesora Medicinskog fakulteta koji rade i u KBC Priština nisu primili zdravstveni deo plate već tri meseca i i dalje rade. Ovako se, međutim, ne može nastaviti. Ti ljudi putuju iz različitih delova Srbije, plaćaju putne troškove i smeštaj na Kosovu, rade na fakultetu koji je u Kosovskoj Mitrovici, pa o svom trošku odlaze u Gračanicu, gde je smešten KBC. Da ne pričamo o tome koliko je rizično raditi na ovoj teritoriji", naglašava Mitić.

Iako su potpisali prvobitni ugovor sa KBC Priština, gde je navedeno da će se "podela radnog vremena organizovati u skladu sa potrebama fakulteta, odnosno KBC“, kosovska filijala RFZO je insistirala na tačnom procentu o radnom vremenu provedenom u obe ustanove.

S obzirom na to da u Fondu nisu precizirali kako će se zarade obračunavati, nastavnici misle da će plate biti znatno smanjene. Za ukupnu sumu manju od 100.000 dinara niko od njih neće raditi na teritoriji Kosova.

Naučni kadar Univerziteta u Prištini već je počeo da se osipa, a kako je nedavno rekao direktor KBC Priština, Stojan Sekulić, nastavak ovog trenda ugrozio bi i opstanak samog Kliničkog centra, koji je naučno-nastavna baza fakulteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: