Sutra stiže jesen

Sutra u 16.49 počinje jesen za stanovnike na severnoj Zemljinoj polulopti. U isto vreme za žitelje na južnoj polulopti počinje proleće.

Izvor: B92

Petak, 21.09.2012.

12:15

Default images

Jesen će trajati do 21. decembra u 12.12 časova kada će početi zima.

Sekretar Astronomskog društva "Ruđer Bošković" Milan Jeličić kaže da će na dan početka jeseni Sunce u Beogradu izaći u 06.25 časova, a zaći u 18.35 sati, što znači da će obdanica trajati 12 časova i 10 minuta, a noć 11 časova i 50 minuta.

"Na dan jesenje ravnodnevice obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemlja poseduje atmosferu koja prividno uzdiže Sunce iznad horizonta", objasnio je Jeličić.

Prema prognozama kompanije "Veder tu amrela" početak jeseni obeležiće porast temperature, tako da se u ponedeljak 27. septembra očekuje čak 33 stepena u Beogradu, dok će u Novom Sadu, Kragujevcu očekuju slične vremenske prilike. U Nišu će biti i 34 stepena.

Biće Miholjskog leta

Sajt prognozasrbija.com navodi da se početkom oktobra može očekivati suvo i lepo vreme, uglavnom bez kiše sa temperaturama istima ili malo većima u odnosu na višegodišnje proseke. Dakle, minimalne temperature će biti oko 10 stepeni, dok će maksimalne biti do 22 stepena. Možemo reći da će početak oktobra biti pravo “Miholјsko leto”.

Sredinom oktobra nastaviće se toplo vreme za ovo doba godine. Kišu možemo očekivati od 15. do 18. oktobra iako je neće biti mnogo niti u svim delovima Srbije dobro će doći. Temperature će se postepeno snižavati iz dana u dan tako da će temperature biti za stepen do dva niže u odnosu na početak meseca oktobra.

Krajem oktobra možemo očekivati zahlađenje i kišu, što će popraviti prosek količine padavina za ovaj mesec. Kiša se očekuje u razdoblju od 25 kraja meseca, a kada će tačno biti ne znamo vam reći. Uz kišu nam dolazi i hladno vreme, koje će obeležiti minimalne temperature od 7 stepeni odnosno one maksimalne od 15 stepeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: