Lunaček: Datum možda dogodine

Izvestilac EP za Kosovo Ulrike Lunaček kaže da Srbija ove godine neće dobiti datum za početak pregovora, istakavši da se nada da će se to dogoditi iduće godine.

Izvor: Tanjug

Petak, 21.09.2012.

21:53

Default images

Ona je, tokom diskusije na temu „Okončanje nadgledane nezavisnosti Kosova“ u organizaciji Austrijskog instituta za medjunarodnu politiku, kazala da Srbija mora da ispuni uslove koje je postavila Evropska komisija.

Prema njenoj oceni, Srbija gotovo ništa do sada nije primenila iz prošlog izveštaja EK, i naglasila da je centralni element primena dogovora o upravljanju administrazivnim prelazima. Okončanje nadgledane nezavisnosti Kosova Lunačekova je okarakterisala važnim korakom u pravo vreme. Ona je, medjutim, istakla da u oblasti pravosudja Euleks i dalje zadržava odredjen uticaj, ali da je „Kosovo kao država dobilo punu nezavisnost“.
Lunačekova je kazala da na nivou medjunarodne zajednice još nedostaje da Kosovo postane članica organizacija kao što su UN. „U UN nedostaje dovoljan broj podržavalaca prijema da bi se obezbedila većina u Generalnoj skupštini. Pod predsedavanjem Vuka Jeremića u ovoj godini, čak i da još 20 država prizna nezavisnost, prijem u UN bi bio jako težak. Medjutim, proćiće i to vreme“, rekla je austrijska političarka.
Što se severa Kosova tiče, ona je poručila da bi Beograd i sever trebalo da prihvate Ahtisarijev plan, jer bi time dobili najširu autonomiju, kao i mogućnost da dobijaju sredstva iz Srbije, „ali na transparentan način i bez paralelnih struktura“. Za evropsku spoljnu politiku je, prema njenom mišljenju, Kosovo je simbol, jer, kako je objasnila, ako se ne uspe voditi jedinstvena politika po pitanju tako male zemlje, kakvu snagu onda Brisel može da ima u svetu. S tim u vezi, ona je kritikovala pet članica EU koje nisu priznale Kosovo, rekavši da to nisu uradile ne zato što se zalažu za Srbe i srpsku politiku, već iz sopstvenih razloga, jer se plaše da bi manjine na njihovoj teritoriji mogle da traže odvajanje. Lunačekova je poručila da te države ne treba da se porede sa Srbijom, „odnosno onim što je Slobodan Milošević uradio Albancima na Kosovu", navodeći da "niko od njih tako nešto nije učinio svojim manjinama“. To nejedinstvo šteti ukupno EU, podvukla je ona, dodajući da je bila zadovoljna kada je predsednik EP Martin Ssulc jasno rekao da nema prijema Srbije u EU bez priznanja Kosova, dodajući da je to stav EP. Ona je ocenila da nova vlast u Srbiji predstavlja šansu za rešenje kosovskog pitanja, pre svega predsednik Tomislav Nikolić, koji želi da bude „vidjen kao dobar državnik“. Lunačekova je pozdravila ideju Nemačke prema kojoj bi Srbija i Kosovo trebalo da imaju svoja predstavništva u Beogradu i Prištini, iako to ne nailazi na podršku EK, ali bi bilo korisno u rešavanju problema. Austrijski politikolog Vedran Džihić, vezano za ukidanje nadgledane nezavisnosti, ukazao je da se ništa nije dogodilo ovom odlukom, iako je odluka proslavljena, jer su mnogi važni koraci koji nisu pominjanji tog dana mnogo važniji. On je rekao da na Kosovo i dalje ostaju Unmik, Kfor i Euleks, kao i da ambasade zemalja koje su do sada imale značajan uticaj, nastavljaju da utiču na politiku Prištine. Prema njegovim rečima, potreban je novi koncept u dijalogu, odluka o konačnom cilju, ali i jasan stav EU za rešenje pitanja Kosova, a kako je rekao, treba sačekati da se završe izbori u SAD, jer će se tek posle znati jasan stav Vašingtona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: