Dačić: Novi mostovi ka Prištini

Ivica Dačić kaže da Vlada želi da "izgradi nove mostove ka Prištini". Aleksandar Vučić smatra da Kfor treba da ostane ali da ne treba da obučava kosovske snage.

Izvor: Beta

Petak, 21.09.2012.

10:22

Default images

Predsednik vlade Ivica Dačić, obraćajući se učesnicima Drugog beogradskog bezbednosnog foruma, istakao je da srpska vlada nastoji da nađe rešenja za sva pitanja i izgradi nove mostove sa zemljama u regionu i sa institucijama u Prištini.

Dačić je ocenio da pitanje Kosova i Metohije predstavlja potencijalno najveći izvor nestabilnosti naše zemlje i ponovio da je stav Srbije prema tom pitanju jasan i da se zasniva na poštovanju Rezolucije SB UN 1244 i pravnog poretka u Srbiji.

Predsednik Vlade Srbije je rekao da će razgovori sa Prištinom biti nastavljeni u cilju pronalaženja rešavanja problema za građane koji tamo žive. Dačić je istakao da je vojno i civilno prisustvo na Kosovu i dalje garant mira.

"Priznavanje Kosova i Metohije od strane nekih država u regionu doprinelo je usložnjavanju spoljnopolitičkih prilika i udaljavanju od dijaloga", istakao je on.

Dačić je posebno naglasio da Srbija smatra da u svim slučajevima ratnih zločina mora biti utvrđena istina."Sve žrtve na Balkanu zahtevaju da se kazne počinioci, to zahtevaju i srpske žrtve", rekao je on i naglasio značaj istrage o trgovini ljudskim organima.

"Jugoistočna Evropa je veliki geostrateški prostor i svi imamo odgovornost da ga učinimo bezbednijim. Svako kočenje integracionih procesa uvećava rizik od nestabilnosti", zaključio je Dačić.

Dačić je ocenio da je veoma opasno to što Hrvatska ulaskom u EU prestaje da bude zainteresovana za dobre odnose sa susedima na Balkanu. "Posledice takvog odnosa oseća i Bosna i Hercegovina", rekao je on.

Dačić je naveo da će s Hrvatskom morati da obnovi inicijativu da građani mogu u dve zemlje da putuju samo sa ličnom kartom, bez pasoša. "To je više u interesu Hrvatske, prvenstveno zbog turista iz Srbije. Hrvatska takav sporazum već ima sa BiH i Crnom Gorom", rekao je premijer.

On je rekao da su pre dve godine predsednik Hrvatske Ivo Josipović i tadašnja premijerka Jadranka Kosor prihvatili tu njegovu inicijativu, ali da je do danas izostala "pravna i politička realizacija".

Predsednik vlade Srbije je rekao da je s Makedonijom potpisan sporazum o prelasku granice sa ličnom kartom, a da sa BiH i Crnom Gorom takvi sporazumi postoje odavno.

Vučić: Kfor da ostane, ali da ne obučava

Foto: Beta
Potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija "veoma visoko ceni doprinos NATO-a i Kfora u stvaranju mirnog okruženja na Kosovu", ali i smatra neprihvatljivom ulogu Kfora u formiranju i obuci kosovskih bezbednosnih snaga.

Vučić je, obraćajući se učesnicima Drugog beogradskog bezbednosnog foruma, istakao da Srbija ceni sve aktivnosti Kfora koje su u skladu s rezolucijom SB UN 1244 i Kumanovskim sporazumom i u tom smislu snažno podržava dalji ostanak Kfora u pokrajini.

"Istovremeno, Srbija ocenjuje neprihvatljivom ulogu Kfora u formiranju i obuci kosovskih bezbednosnih snaga. Srbija smatra da ovaj zadatak nije u skladu s poverenim mandatom", upozorio je on.

Kako je naveo, Srbija kao vojno neutralna zemlja ostaje privržena saradnji s državama članicama EU i evropskim institucijama na planu zajedničke bezbednosne i odbrambene politike.

"Učešće pripadnika Ministarstva odbrane u misijama EU pokazatelj je političke volje i spremnosti naše države i vojske da preuzmemo najsloženije zadatke u suprotstavljanju savremenim bezbednosnim izazovima. Naš cilj je da u tesnoj saradnji s partnerima iz EU doprinosimo regionalnoj, evorpskoj i globalnoj bezbednosti", poručio je Vučić.

Ističući da se Srbija zalaže za stabilan, bezbedan i prosperitetan Zapadni Balkan, kao najveći bezbednosni izazov s kojim se suočava Srbija naveo je očuvanje teritorijalnog integriteta.

"Srbija, jugoistočna Evropa i Evropa dele iste vrednosti i slične bezbednosne izazove. Stoga je cilj Srbije i svih njenih građana, kao i svih ostalih koji žive na prostoru Zapadnog Balkana, sveukupno napredovanje u mirnom i stabilnom okruženju i da budućim generacijama omogućimo političku stabilnost i ekonomski prosperitet", rekao je Vučić.

On je naglasio da su zato svi napori Vlade Srbije usmereni ka daljem unapređenju mira i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi, Evropi i globalno.

Govoreći na panelu "Nova paradigma regiona: da li je Balkan konačno uspešna priča?", Vučić je naglasio da je interes svih zemalja Zapadnog Balkana stabilan, bezbedan i prosperitetan region.

"To je cilj koji delimo i u čijem ćemo ostvarenju nepokolebljivo nastaviti da aktivno učestvujemo. Samo unapređenjem i produbljivanjem regionalne saradnje u oblasti odbrane i bezbednosti doprinosimo borbi protiv globalnih bezbednosnih izazova poput terorizma, organizovanog kriminala, energetske bezbednosti, sajberbezbednosti, ekonomske bezbednosti i drugo", zaključio je Vučić.

Pored Vučića i Dačića, na panelu učestvuju i zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, direktor DCAF Teodor Vinkler i drugi. Lajčak je poručio je da nema bolje i pozitivnije perspekitive za zemlje Zapadnog Balkana da postanu deo EU i NATO-a, ako to žele.

"Nema budućnosti ako gledamo u prošlost"

Foto: Beta
Različite interpretacije istorije nekada su nepomirljive, ali političari moraju činiti sve da, bez obzira na drugačija poimanja prošlosti, budu pre svega okrenuti ka budućnosti, ocenili su Vučić i Lajčak.

Lajčak je konstatovao da, kao i na Zapadnom Balkanu, neke članice EU imaju nepomirljive poglede na istorijske događaje, ali su istoriju prepustile istoričarima, jer političari imaju odgovornost za budućnost.

"Neće biti budućnosti ako budemo gledali unazad i insistirali na različitom poimanju istorije - neka istoričari rade na tome da nađu zajedničku inerpretaciju istorijskih događaja", rekao je Lajčak.

On je konstatovao da insistiranje na podelama, kao u BiH, gde pod jednim krovom mogu da postoje dve škole sa različitim programima, povećava razlike i nesuglasice među narodima.

Vučić je posegnuo za primerom operacije hrvatske vojske "Oluja", koja je za posledicu imala progon desetina hiljada Srba, kao primerom dijametralno suprotnog pogleda na jedan istorijski događaj u dve države.

U jednom trenutku će se, uveren je on, obe strane približiti pravoj istini, i tek nakon toga će biti moguće govoriti o stvarnom pomirenju u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: