Lajčak:Čeka vas prazna stolica u EU

Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak poručio je da nema bolje i pozitivnije perspekitive za zemlje Zapadnog Balkana da postanu deo EU i NATO-a.

Izvor: Beta

Petak, 21.09.2012.

07:07

Default images

"Čeka vas prazna stolica u EU. Pretvorite viziju što pre u realnost", poručio je on na panelu "Suočavanje sa krizom: izazovi za demokratiju i bezbednost".

"Ne treba biti opsednut datumima, već se treba usredsrediti na suštinu - a to je da izgradite evopsku realnost u svojim zemljama. Nije pitanje stići do članstva EU, već primeniti evropske standarde u svojim zemljama", dodao je Lajčak, koji je i potpredsednik slovačke Vlade.

On je učesnicima Beogradskog bezbednosnog foruma rekao da je posao EU i NATO da podržavaju zemlje Zapadnog Balkana i održavaju njihovu perspektivu živom. "I to jeste slučaj. Za zemlje Zapadnog Balkana postoji vizija, budućnost i evropska perspektiva", rekao je on.

Prema njegovim rečima, za evropske integracije Srbije najvažniji je stav Evropske unije, Evropskog saveta i Evropske komisije.

"Ne treba previše da brinete oko stavova pojedinih političara i partija...Sve te izjave treba da dobiju onoliko važnosti koliko zaslužuju", rekao je Lajčak.

Prema njegovim rečima, najvažnije je da EU vidi da je Vlada Srbije odlučna u sprovođenju obaveza, da je spremna da nastavi reforme i proces približavanja Uniji.

"To je ključ i to će odlučiti kakva će odluka Evropskog saveta (o datumu za pregovore Srbije sa EU) biti u decembru", rekao je Lajčak i dodao da Srbija ne treba previše da se fokusira na datume jer "posle decembra postoje i mart i jun".

Lajčak je pozdravio to što je pronađeno rešenje za predstavljanje Kosova na regionalnim skupovima. Govoreći o bezbednosnoj situaciji u regionu, slovački ministar je naveo da je veoma dobro što bezbednost više nije najveći izazov na Balkanu.

Prema njegovoj oceni, najveći izazovi u regionu sada se odnose na ekonomiju, socijalna pitanja i politiku, ali je to potpuno drugi nivo problema.

Pored Lajčaka, na forumu su učestvovali i predsednik vlade Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić. Dačić je rekao da Vlada Srbije nastoji da "nađe rešenja za sva pitanja i izgradi nove mostove sa zemljama u regionu i sa institucijama u Prištini". Vučić je na panelu istakao da Kfor treba da ostane na Kosovu, ali da ne treba da obučava kosovske snage.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: