Nemiri u Gruziji se šire

Ministar unutrašnjih poslova Gruzije Bačo Ahalaja podneo je ostavku posle objavljivanja snimka zlostavljanja zatvorenika koji je izazvao proteste širom zemlje.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 20.09.2012.

23:15

Default images

Visoki evropski zvaničnici su izjavili da su takvi postupci neprihvatljivi u državama članicama Saveta Evrope, i podsećaju da su sve zemlje obavezne da bezuslovno zabrane svaki vid torture i zlostavljanja. Do sada su tri policajca su uhapšena.

"Osećam moralnu i političku odgovornost, jer nismo uspeli da iskorenimo užasnu praksu (zlostavljanja zatvorenika). Zbog toga sam podneo ostavku predsedniku", izjavio je Ahalaja u komentaru objavljenom na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pre nego što je postavljen na mesto ministra unutrašnjih poslova, u nadležnosti Ahalaje bili su i zatvori u Gruziji, preneo je Frans pres.

Dve televizijske stanice prikazale su snimak kako čuvari zlostavljaju zatvorenike, uključujući i snimak silovanja jednog od njih policijskom palicom.

Tri policajca su uhapšena, a ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da su oni dobili novac od kolega bliskih opozicionom lideru Bidzinu Ivanišviliju da bi, kako se tvrdi, organizovali i snimali zlostavljanje. Ivanišvili negira te tvrdnje.

Zbog skandala, koji je izbio manje od dve nedelje pred parlamentarne izbore koji se održavaju 1. oktobra, ostavku je prethodno podnela ministarka za izvršenje krivičnih sankcija Hatuna Kalmahelidze, a u Tbilisiju i nekim drugim gradovima organizovane su protestne akcije u kojima su učestvovali rodjaci zatvorenika, ali i pristalice opozicije.

Eštonova zaprepašćena snimkom

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton zaprepašćena je šokantnim snimkom zlostavljanja zatvorenika u Gruziji i podseća da su sve zemlje obavezne da bezuslovno zabrane svaki vid torture i zlostavljanja, saopšteno je danas iz Brisela.

"Visoka predstavnica je zaprepašćena šokantnim snimkom zlostavljanja nad zatvorenicima u zatvoru Gldani i podseća da su sve zemlje obavezne da se drže zabrane svakog oblika torture i zlostavljanja", saopšteno je iz Kancelarije Ketrin Ešton.

Primetivši da je gruzijska vlada preduzela prve korake u rešavanju ovog problema, šefica evropske diplomatije ističe da je od kljucnog značaja da ovaj i drugi incidenti budu temeljno i transparentno ispitani, a da krivci budu pozvani na odgovornost, dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: