Napad na ambasadu izvela Al Kaida?

Bela kuća je saopštila da je u napad na konzulat SAD u Bengaziju, kada je ubijen ambasador Kris Stivens, umešana Al Kaida.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 20.09.2012.

20:56

Default images

Vašington je ovaj napad okarakterisao kao teroristički akt i saopštio da postoje obaveštajni podaci da je umešana Al Kaida, prenose agencije.

Portparol Bele kuće Džej Karni kaže da istraga i dalje traje, ali da je jasno da je u pitanju teroristički napad.

Karni nije pojasnio da li američka administracija ima podatke da je napad pripreman ranije.

U međuvremenu, državna sekretarka Hilari Klinton, saopštila da je oformila "odbor za preispitivanje odgovornosti" koji će istražiti okolnosti napada na američki konzulat u Bengaziju.

Klintonova je novinarima rekla da će odbor voditi Tomas Pikering, penzionisani visoki američki diplomata, koji je služio u Rusiji, Indiji, Izraelu, El Salvadoru, Nigeriji, Jordanu i misiji SAD u Ujedinjenim nacijama, preneo je Rojters.

Američki zvaničnici su prethodnih dana iznosili različite podatke o motivima napada na konzulat u Bengaziju.

Tako je direktor američkog Centra za borbu protiv terorizma Metju Olsen rekao da je malo verovatno da je Stivens sa svojim saradnicima slučajno ubijen tokom protesta, iznevši stav da je u pitanju teroristički napad.

Suprotno mišljenje je iznela američka ambasadorka u UN Suzan Rajs, rekavši pre par dana da obaveštajni podaci govore da je došlo do spontanog okupljanja demonstranata ispred konzulata u Bengaziju, da bi kasnije to iskoristili ekstremisti koji su napali zgradu i ubili ambasadora i trojicu njegovih saradnika.

Republikanci su oštro reagovali na izjavu Rajsove, ocenivši da ona na taj način amnestira teroriste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: