Šarb: Nismo odgovorni za nasilje

Glavni urednik francuskog satiričnog lista "Šarli ebdo", koji je objavio sporne karikature proroka Muhameda, odbacio je optužbe za provokacije.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.09.2012.

15:28

Default images

"Nije reč o provokaciji, mi radimo naš novinarski posao, komentarišemo aktuelne događaje", rekao je za Dojče vele urednik, koji koristi ime Šarb. List je juče objavio karikature na kojima je prorok prikazan nag.

Zbog burnih reagovanja muslimanske zajednice u Francuskoj i svetu, iz predostrožnosti su privremeno zatvorena francuska diplomatska predstavništva, škole i kulturni centri u više od 20 zemalja.

"Ako mi novinari ne komentarišemo aktuelne događaje, a to su trenutno nemiri koje je izazvao jedan glupi film o proroku Muhamedu... onda se pitam koje to aktuelne događaje treba da komentarišemo", dodao je on.

Šarb, koji je ranije bio karikaturista, naveo je da je "Šarli ebdo" satirično-politički list u kojem crteži igraju važnu ulogu.

"Veoma smo iznenađeni reakcijom. Ako pogledate karikaturu, videćete da se ona uklapa u uobičajeni način karikiranja. Te reakcije ne razumem i mislim da je reč o manipulaciji", kazao je on.

Komentarišući odluku o zatvaranju francuskih diplomatskih predstavništava i škola, Šarb je kazao da je uloga vlade da štiti interese i bezbednost Francuza.

Na pitanje da li se njegova redakcija plaši odmazde, Šarb je podsetio da je slična situacija bila i prilikom prethodnog objavljivanja karikature proroka, kada je zaposlene štitila policija.

"Ako radimo naš posao, posao novinara i komentatora aktuelnih događaja, ne sme se desiti da se u demokratskoj i sekularnoj zemlji dovodi u pitanje lična bezbednost", ocenio je on.

"Šarli ebdo" je objavio sporne karikature u vreme kada širom sveta besne žestoki protesti, koji povremeno prerastaju u nasilje, zbog antiislamskog filma "Nevinost muslimana", proizvedenog u SAD. Tokom protesta u Libiji ubijeni su američki ambasador i još troje Amerikanaca.

Demonstracije su održane i u Francuskoj, gde je policija proteklog vikenda privela više od 150 ljudi.

"Naravno da nam je žao zbog nasilja, ali mi nismo odgovorni. Da li je Salman Ruždi odgovoran za fatvu, koja je u još gorem obliku ponovljena pre dva dana? Ne! Znači, ni mi nikako nismo odgovorni za nasilje ekstremista!", poručio je Šarb.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: