"Dobićemo datum kad budemo spremni"

Potpredsednica vlade za evropske integracije Suzana Grubješić kaže da više skepticizma prema novoj vladi ima unutar Srbije nego u EU.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 20.09.2012.

19:07

Default images

Ona je izjavila da su male šanse da Srbija ovog decembra dobije datum za početak pregovora sa Evropskom unijom i da od izveštaja EU o Srbiji može da se očekuje konstatacija da je napredak ograničen.

Ona je gostujući večeras na Radio-televiziji Vojvodine rekla da će Srbija dobiti datum kada bude spremna.

"Niko, pa ni Evropska komisija ne može da konstatuje da je Srbija učinila toliko veliki napredak u procesu evropskih integracija da bi mogla u decembru da dobije datum pregovora", rekla je ona.

"Male su šanse da za decembar dobijemo datum pregovora, ali ne želim da licitiram o datumima. Dobićemo datum kada budemo spremni."

Sledeća šansa je mart, jun i decembar sledeće godine. Ja bih volela da bude što pre, ali budimo realni i nemojmo da podižemo očekivanja i sebe dovodimo u nezgodan položaj", istakla je Grubješić.

Potpredsednica vlade za evropske integracije, koja je prethodnih dana boravila u Briselu gde se sastala sa predstavnicima Evropskog parlamenta i Evropske komisije, na pitanje da li se od naše zemlje zahteva potpisivanje sporazuma sa Kosovom kao uslov za priključenje EU odgovorila da tako nešto nije spomenuto u razgovorima.

"Takav uslov ne postoji ni u jednom zvaničnom dokumentu Evropske komisije i Evropskog saveta. Potpisivanje bilo kakvog ugovora niko nije spomenuo ni u razgovorima, jer je osnovni cilj Evropske komisije proširenje, zbog čega i postoji komesar za proširenje", rekla je Grubješić i dodala da je politika proširenja cilj Evropske komisije.

Ona je istakla da je u Briselu pozdravljena spremnost nove srpske vlade da se nastavi i ubrza proces evropskih integracija i dodala da više skepticizma prema novoj Vladi postoji unutar Srbije nego u EU.

"Poručili su da neće suditi o novoj vladi samo po rečima, već po delima. Ova vlada mora na delima da dokaže da je proevropska i da ima nameru da ubrza proces EU integracija", izjavila je Grubješić.

Ona je podsetila da se Vlada Srbije obavezala da će primeniti sve što je prethodna Vlada dogovorila u tehničkom dijalogu i da će otvoriti politički dijalog sa Prištinom na najvišem nivou.

"Prvo bi trebalo definisati šta znači normalizacija odnosa sa Kosovom, jer se to različito tumači u Srbiji i izvan nje. Za nas to znači najpre tehnički dijalog, sprovođenje tehničkog dijaloga i otvaranje političkog dijaloga", objasnila je ona.

Grubješić je, na pitanje šta može da se očekuje od izveštaja EU o Srbiji, rekla da može da se očekuje konstatacija da je napredak ograničen, ali ne i da ništa nije urađeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: