Stefanović: Napredak Srbije ka EU

Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović smatra da će Srbija brzo dostići evropske standarde i ući u novu fazu odnosa sa Evropom.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 20.09.2012.

11:46

Default images

Predsednik Skupštine Srbije danas je u Strazburu, gde učestvuje na konferenciji šefova parlamenata, izrazio očekivanje da će Srbija brzo dostići neophodne standarde kako bi nastavila put ka članstvu u EU.

Srbiji će uskoro biti ukinut nadzor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE), što je važan korak na putu evropskih integracija.

"Za Srbiju je veoma važno što smo razgovarali o prestanku monitoringa PS SE i o ulasku u postmonitoring period", rekao je Stefanović za Tanjug prvog dana konferencije predsednika parlamenata, koja je danas počela u Strazburu.

On je na marginama sastanka razgovarao s predsedavajućim Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Žan-Klodom Minjonom, pod čijim se okriljem održava konferencija. "Upoznao sam Minjona sa napretkom koji je Srbija ostvarila na nivou Skupštine, ali naravno i Vlade, u procesu reformi u oblasti ljudskih prava, informisanja i reformi pravosuđa", rekao je Stefanović.

On je naveo da su prioriteti parlamenta u novom sazivu jačanje kontrolne uloge parlamenta, zaštita prava manjina, reforma pravosudnog sistema i sloboda medija, obavestivši Minjona o rezultatima koji su postignuti na tom polju za nešto više od mesec dana od formiranja nove vlade i skupštine.

Minjon je izjavio da je, kao predstavnik Francuske, veoma zainteresovan za Srbiju i njen evropski put.

On je konstatovao da je u izveštaju posmatračke komisije iz januara ove godine u Srbiji vidljiv napredak po svim pitanjima od značaja i izrazio očekivanje da će doći do daljeg napretka u ključnim pitanjima reforme pravosuđa, borbi protiv korupcije, uloge parlamenta u kontroli izvršne vlasti i stanju slobode medija.

Na sastanku Stefanovića s predsedavajućim parlamenta Grčke Vangelosom Meimarkaisom zajednički je konstatovano da parlamentarna saradnja dve istorijski bliske zemlje može biti postavljena u širi i dinamičniji okvir i to ne samo na bilateralnom, već i na regionalnom nivou.

Tradicionalni odnosi dve zemlje su ocenjeni kao dobri, ali je konstatovano da su ekonomske teškoće dovele parlamentarne demokratije pred novu ulogu posrednika između javnosti i izvršne vlasti.

Stefanović se, u susretu s predsednikom norveškog parlamenta Dagom Terijeom Andersenom, zahvalio na pomoći Norveške u programima koji su se jednim delom odnosili na pomoć procesima neophodnim za pridruživanje Evropskoj uniji.

Andersen je konstatovao da postoji veliki interes norveških parlamentaraca za Srbiju, a smatra i da je parlamentarna praksa iz rada norveškog parlamenta delom primenjiva i u srpskom parlamentu.

Tokom sastanka Stefanovića i predsedavajućeg nemačkog Bundestaga Norberta Lamberta "u otvorenom razgovoru izražen je obostrani interes za proširenje okvira bilateralne saradnje dva parlamenta".

Zajednički je ocenjeno da bi za skupštinu Srbije bilo značajno da se saradnja parlamenata produbi, "kao i da se veća pažnja posveti onima koji su učestvovali ili učestvuju u programima edukacije koje organizuje Bundestag i fondacija "Konrad Adenauer", koja je veoma aktivna u Srbiji.

Stefanović je razgovarao i s potpredsednikom Državne dume Ruske Federacije Ivanom Meljnikovom, koji je istakao da je u ruskom parlamentu formirana poslanička grupa prijateljstva sa Srbijom.

Po pitanju Kosova predsednik Stefanović je naglasio da neće biti promene politike, ali je izrazio zabrinutost za Srbe koji žive južno od Ibra.

Srbija ima dobru volju za dijalog koji bi trebalo da ima pozitivne posledice na živote i egzistenciju Srba koji žive na KiM, rekao je Stefanović i izrazio zabrinutost zbog velike nezaposlenosti, koja položaj Srba, uz ugroženu bezbednost, čini još gorim.

Stefanović i predsedavajući crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić su razmenili iskustva u vezi sa radom parlamenata, kao i mogućnostima da se odredjene odluke donose konsenzusom.

Pri tome je naglšeno "da Crna Gora ima pozitivne rezultate u tom smislu i da je rad parlamenta i u procesu evropskih integracija u Briselu ocenjen kao značajan".

Postignut je i načelni dgovor o međusobnoj podršci pri donošenju odluka o prelasku iz monitoring procedure Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, dodaje se u saopštenju.

Stefanović će sutra razgovarati i sa kolegama iz Turske, Švedske, Španije, Švajcarske, Velike Britanije i Bosne i Hercegovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: