Ban:Kina i Japan da mirno reše spor

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun pozvao je danas Kinu i Japan da teritorijalni spor oko ostrva u Istočnokineskom moru reše mirnim putem.

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.09.2012.

22:49

Default images

On je zamolio ove dve zemlje da ne dopuste porast napetosti u azijsko-pacifičkom regionu.

"Pozivam da se spor reši mirnim putem, dijalogom, i da teže da se izbegne konflikt u regionu", rekao je Ban na pres konferenciji u sedištu UN u Njujorku.

Generalni sekretar je rekao da "prati šta se dešava u azijskom regionu, a naročito ono što se dešava u odnosima Kine i Japana povodom teritorijalnog pitanja", prenela je agencija RIA Novosti.

Vlada Japana 11. septembra kupila je od privatnog vlasnika, japanske porodice, tri ostrva arhipelaga Diaoju, koji u Japanu zovu Senkaku.

U Pekingu je to ocenjeno kao atak na suverenitet i teritorijalnu celovitost zemlje a u javnosti su održani masovni protesti.
Kineske vlasti pozivaju Tokio da poništi svoju odluku.

Kina i Japan ne mogu da odrede granicu u oblasti ostrva - Tokio tvrdi da ih drži od 1895. godine a da do tada nisu nikome pripadala.

Kina, pak, insistira da su ostrva bila uključena u sastav kineskog carstva još pre 600 godina i da su na japanskim mapama iz 1783. i 1785. označena kao kineska teritorija.

Posle Drugog svetskog rata, ostrva su bila pod kontrolom SAD i predata su Japanu 1972. zajedno sa ostrvom Okinava, podseća ruska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: