Italija: Teče krv sveca Januarija

Napulj -- Krv svetog Januarija, zaštitnika Napulja, misteriozno je danas počela da teče, što vernici koji su se okupili u Napuljskoj katedrali smatraju kao dobar znak.

Izvor: Tanjug
Napulj (sxc.hu)
Napulj (sxc.hu)

Okupljeni u katedrali u tom južnom italijanskom gradu su sa odušeljenjem reagovali kada je nadbiskup Krešenco Sepe izneo malu relikviju sa krvi svetog Januarija koje se čuvaju u dve ampule, prenela je agencija AFP.

Katolički vernici okupljaju se tri puta godišnje u Napuljskoj katedrali kako bi videli navodnu kondenzaciju Januarijeve krv čuvane u staklenim ampulama.

Fenomen koji se događa uvek u određeno vreme u katedrali i koji se smatra za povoljan znak za prezaduženu Italiju, redovno se ponavlja vekovima, izaziva čuđenja i kontroverze, navodi francuska agencija.

Sveti Januarije (italijanski: San Gennaro) biskup Napulja je hrišćanski mučenik i svetac koga slavi Rimokatolička i Pravoslavna crkva.

Prema predanju on je stradao u vreme Dioklecijanovih progona krajem trećeg odnosno početkom 4. veka.

Svet

Umro Šimon Peres

Jerusalim -- Bivši predsednik Izraela, dobitnik Nobelove nagrade za mir Šimon Peres, umro je u 94. godini, dve nedelje nakon što je pretrpeo moždani udar.

Svet sreda 28.09. 07:00 Komentara: 8
strana 1 od 11049 idi na stranu