Italija: Teče krv sveca Januarija

Krv svetog Januarija, zaštitnika Napulja, misteriozno je danas počela da teče, što vernici koji su se okupili u Napuljskoj katedrali smatraju kao dobar znak.

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.09.2012.

21:28

Default images

Okupljeni u katedrali u tom južnom italijanskom gradu su sa odušeljenjem reagovali kada je nadbiskup Krešenco Sepe izneo malu relikviju sa krvi svetog Januarija koje se čuvaju u dve ampule, prenela je agencija AFP.

Katolički vernici okupljaju se tri puta godišnje u Napuljskoj katedrali kako bi videli navodnu kondenzaciju Januarijeve krv čuvane u staklenim ampulama.

Fenomen koji se događa uvek u određeno vreme u katedrali i koji se smatra za povoljan znak za prezaduženu Italiju, redovno se ponavlja vekovima, izaziva čuđenja i kontroverze, navodi francuska agencija.

Sveti Januarije (italijanski: San Gennaro) biskup Napulja je hrišćanski mučenik i svetac koga slavi Rimokatolička i Pravoslavna crkva.

Prema predanju on je stradao u vreme Dioklecijanovih progona krajem trećeg odnosno početkom 4. veka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: