FR: Strah zbog golog Muhameda

Francuski satirični list "Šarli Ebdo" objavio je karikature proroka Muhameda, a zbog straha od nasilja vlasti u petak zatvaraju ambasade i škole u 20 zemalja.

Izvor: B92

Sreda, 19.09.2012.

10:56

Default images

Uredništvo lista odlučilo je da danas objavi četiri karikature među kojima su i dve na kojima je Muhamed nag, uprkos upozorenjima zvaničnika i tenzija u svetu.

Na naslovnici sa natpisom "Nedodirljivi 2" je musliman u invalidskim kolicima kojeg gura ortodoksni Jevrejin, što se odnosi na poznati film o siromašnom crncu koji pomaže aristokrati kvadriplegičaru.

U magazinu na poslednjoj strani prikazan je goli prorok Muhamed, a ta karikatura je inspirisana scenom iz francuskog filma sa Brižit Bardo, iz 1963. godine.
Policajac ispred redakcije lista (Foto: Tanjug)
Francuski šef diplomatije Loren Fabijus priznao je da strahuje od osvete u muslimanskim zemljama, u kojima danima traju protesti, često praćeni nasiljem, zbog američkog antiiislamskog filma "Nevinost muslimana", objavljenog na jutjubu.

"Francuske vlasti pojačale su stepen bezbednosti oko svojih ambasada u zemljama u kojima bi moglo doći do neprijateljskog raspoloženja zbog objavljenih karikatura proroka Muhameda", izjavio je Fabijus.

Odred specijalaca je jutros poslat do redakcije lista "Šarli ebdo" kako bi vodio računa o bezbednosti, a nešto kasnije je saopšteno i da će u petak biti zatvorene ambasade i francuske škole u oko 20 zemalja u kojima bi "posle jutarnjih molitvi moglo da dođe do demonstracija".

Fabijus je ocenio da je potez lista "provokacija" i dodao da je veoma zabrinut.

"Da li je relevantno ili inteligentno objavljivati ovakve stvari i dolivati ulje na vatru u ovakvim okolnostima? Odgovor je ne. Brinem se i čim sam video šta se desilo naredio sam posebne mere u svim sredinama gde može biti problema", rekao je Fabijus za francuski nacionalni radio.
Obezbeðenje ispred francuske ambasade u Egiptu (Foto: Beta)
Veb stranica lista, na čiju je redakciju prošle godine bačen molotovljev koktel zbog objavljivanja karikatura, danas je oborena pošto su stizali komentari u ogromnom broju, od pohvala do negodovanja i kritika.

Urednik magazina, prvobitno karikaturista koji koristi ime Šarb, juče je najavio da će karikature "šokirati one koji žele da budu šokirani".

Šarb je odbacio tvrdnje da namerno provocira u složenom trenutku, upitavši "da li je sloboda štampe provokativna".

"Ja ne tražim od muslimana da čitaju magazin, kao što ni ja ne idem u džamiju da slušam govore koji su u suprotnosti sa svim onim u šta ja verujem", naglasio je Šarb.

Francuski muslimanski savet, glavno telo muslimanske populacije u Francuskoj, poručio je muslimanima da ostanu mirni u vezi "novog čina islamofobije", a isti poziv muslimanima je uputio i visoki predstavnik pariske najveće džamije Dalil Bubaker.

U Francuskoj živi četiri miliona muslimana.

Karikature su pitanje slobode govora

Francuski ministar unutrašnjih poslova Manuel Vals izjavio je povodom objavljivanja karikatua proroka Muhameda u francuskom satiričnom magazinu "Šarli Ebdo", da je sloboda govora, u koju spadaju i karikature, osnovno ljudsko pravo garantovano zakonom.

Vlas je, posle sastanka sa liderima muslimanske zajednice u Francuskoj, koji su gnevni zbog karikatura, rekao da neće tolerisati proteste kojima se remeti javni red i mir, preneo je AFP.

U medjuvremenu, muslimanski lideri širom sveta kritikovali su karikature, navodeći da je to još jedna zapadna uvreda na račun njihove vere i tražeći od francuske vlade da reaguje.

"Mi odbacujemo i osudjujemo francuske karikature kojima se obeščašćuje prorok i osudjujemo svaki čin kojim se izvrgava ruglu nešto što je, prema verovanju ljudi, sveto", kazao je vršilac dužnosti lidera egipatske stranke Sloboda i pravda Esam Erijan.

On je rekao da francusko pravosudje treba da se pozabavi ovim slučajem sa istom odlučnošću sa kojim se obračunao sa magazinom koji je objavo fotografje britanske vojvotkinje i supruge princa Vilijama u toplesu.

"Ako je slučaj vojvotkinje Kejt zadiranje u privatnost, onda su karikature uvreda za sve. Verovanja drugih se moraju poštovati", dodao je on.
Erijan je kritikovao nasilnu reakciju muslimana, ali je rekao da su mirni protesti opravdani, naveo je Rojters.

Portparol egipatske partije Muslimanska braća Mahmud Gozlan je pozdravio to što je francuska vlada kritikovala karikature, ali je rekao da francusko pravosudje treba da reši slučaj vredjanja islama na isti način kao što rešava poricanje holokausta.

"Ako neko dovede u pitanje postojanje holokausta ide u zatvor, ali ako vredja proroka, njegove pratioce ili islam, Francuska samo uputi izvinjenje od dve reči. To nije ni fer ni logično", istakao je on.

U Libanu je vodeći salafistički sveštenik šejk Nabil Rahim rekao da su karikature izuzetno uvredljive i da bi mogle izazvati još veće nasilje.

"To će, naravno, još više razgneviti ljude i povecahti tenzije koje su već sada na opasno visokom nivou", kazao je Rahim.

On je optužio one koji stoje iza karikatura da pokušavaju da izazovu sukob civilizacija, a ne dijalog.

"Pokušaćemo da držimo situaciju pod kontrolom i u miru, ali ovakve stvari mogu lako da izmaknu kontroli. Bojim se da bi moglo biti više napada na strance i zato želim da prekinu sa ovim provokacijama", dodao je Rahim.

Zvaničnik egipatske koptske pravoslavne crkve je izjavio da se radi o namernoj provokaciji. To pokazuje da "neke svetske sile" žele eskalaciju nasilja u Egiptu kako zemlja ne bi mogla ekonomski da se razvije, rekao je neimenovani zvaničnik, preneo je Rojters.

Francuska štampa: Muhamed je ipak čovek, a ne Bog

Francuska štampa danas, povodom objavljivanja karikature proroka Muhameda u satiričnom listu "Šarli ebdo" i najavljenog gneva koji će ona izazvati u muslimanskom svetu, postavlja pitanje da li islam uopšte zabranjuje objavljivanje slika Muhameda, podsećajući da je on ipak čovek, a ne božanstvo.

Pariski dnevnik "Mond" piše da je rektor Velike džamije u Parizu Dalil Bubaker ocenio da je objavljivanje karikature "dolivanje ulja na vatru", dok je Mohamed Musaui, predsednik Francuskog saveta muslimanskog kulta (CFCM) ovaj čin prokomentarisao kao "neodgovorni akt".

"Zašto toliko kritika ? Zabranjuje li islam pravljenje slika Muhameda ?", pitanje je koje je, prenosi "Mond", u jednom članku objavljenom krajem 2011. i još jednom danas, postavio "Slat" (slate.fr), francuski Internt sajt koji se bavi analizom i komentarima aktuelnosti.

List "Mond" navodi da je pitanje objavljivanja ili neobjavljivanja slika Muhameda uvek bila eksplozivna tema koja je sa sobom nosila mnoštvo zbunjujućih činjenica.

Jedina jasna tvrdnja svetih tekstova, piše "Mond", je da "tri velike monoteističke religije koje su islam, hrišćanstvo i judaizam imaju kao zajedničko prihvatanje jednog jedinog boga (koji je Alah kod muslimana) i zabranu njegovog predstavljanja".

Muslimanski prorok, zaključuje francuski dnevnik, izuzimajući njegov sveti karakter, nije ništa drugo do čovek, a Kuran, za razliku od Biblije, ne zabranjuje ni u jednom trenutku predstavljanje živog bića.

Francuski islamolog Malek Čebel potvrdio je ovu konstataciju u razgovoru sa pariskim dnevnikom "Nuvel observater" (Nouvel Observateur), navodeći da "nijedan tekst na kojem je zasnovan islam ne formuliše zabranu predstavljanja Muhameda".

Jedini trag bilo kakve naredbe na tu temu može se u muslimanskoj veri pronaći u spisima koji se odnose na skup tradicija vezanih za postupke i reči Muhameda i njegovih sledbenika, navodi sajt "Slat".

Više tekstova se odnosi na "pravljenje slika ljudi ili životinja, i dakle, samog Muhameda", piše "Slat", citirajući Al-Bukari, LXXVII, 87. Al-Sahih - jedno od najvećih i najvažnijih poglavlja iz spisa o Muhamedu, koje je kompletirano u 19. veku.

"Anđeli neće ući u kuću u kojoj postoji pas ili slike", navodi se u tom islamskom spisu.

List "Mond", međutim, ocenjuje da se zabrana slike u ovom kontekstu odnosi na rizik idolopoklonstva koje sa sobom nosi, što je, podseća pariski dnevnik, jedan od najgorih grehova, kako u islamu, tako i u hrišćanstvu i judaizmu.

"S obzirom da je islam apstraktna vera, trebalo je pronaći način da se predstavi prorok. U džamijama je potom izmišljena i rođena kaliografija. Alah i prorok Muhamed su tako pronašli svoja predstavljanja u grafemu, koji je u stvarnosti ekvivalentan ikonama na kojima je u crkvama predstavljen Isus", pojasnio je islamolog Čebel.

Na osnovu ovih tekstova, navodi dalje francuski list, pojedinci dolaze do pogrešnih zaključaka da muslimanska vera zabranjuje predstavljanje Muhameda.

Pariski dnevnik "Figaro" (Le Figarro) podseća da su prve karikature Muhameda viđene još u srednjem veku.

U prvoj latiničnoj verziji Kurana, koja se nalazi u Nacionalnoj biblioteci Francuske u Parizu i datira iz razdoblja između 1141. i 1143. godine, Muhamed je predstavljen sa repom ribe i perjem po koži, piše "Figaro".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

148 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: