Busek: Priznanje Kosova uslov za EU

Nemoguće je reći kada će Srbija postati članica Unije, ali je sigurno da će morati, pre ulaska u EU, da prizna postojanje države Kosovo, kaže Erhard Busek.

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 19.09.2012.

22:11

Default images

"Dijalog između Beograda i Prištine što pre treba dići na viši, politički nivo, a na kraju ovog procesa treba pronaći konačno rešenje za izlazak iz kosovskog čvora. Po meni, to bi mogla biti podela Kosova. Beograd i Priština su, u suštini, za to i samo treba ubediti Brisel da se još jednom menjaju granice na Balkanu," kaže za “Novosti” Erhard Busek, bivši koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope.

Prema njegovom mišljenju, svi detalji izlaska iz kosovske pat-pozicije mogli bi da se usaglase na nekoj vrsti “Dejtona za KiM”, gde bi međunarodna zajednica, pre svih EU, SAD i Rusija, bili garant sporazuma.

Busek kaže da Srbija ne može da se nada dobijanju datuma za početak pregovora sa EU u decembru:

"Očekujem da Evropska komisija, i na kraju, Evropski savet, definišu podužu listu oblasti u kojima je potrebno izvršiti neophodne reforme. Problem neće biti samo normalizacija odnosa sa KiM, već i promene u pravosudnom sistemu, vođenju ekonomske politike..." Njega ne iznenađuje zahtev Nemačke da Beograd i Priština potpišu ugovor o dobrosusedskim odnosima. Busek poručuje da treba očekivati da najveće zemlje EU, pre svih Nemačka, postave i nove, dodatne uslove pred Srbiju, kako proces integracija bude odmicao.

"U ovom trenutku je gotovo nemoguće reći kada ćete dobiti datum pregovora. To će u velikoj meri zavisiti i od ekonomske situacije u EU, koja nije baš najsjajnija."

On, takođe, kaže da je nemoguće reći kada bi Srbija mogla da postane članica EU:

"Govorili smo da će na stogodišnjicu Prvog svetskog rata, 2014. ceo Balkan biti u evropskoj porodici, pa se to očigledno neće desiti. Pitanje je da li je realan i drugi datum koji se pominjao - 2020. Ali ono što je sada već sigurno, Srbija će morati, pre ulaska u EU da prizna postojanje države Kosovo." "Novosti" pišu i da Berlin "tvrdo zahteva" da Beograd i Priština do početka pregovora Srbije sa EU potpišu zajedničku izjavu, a da na kraju tog procesa "dve zemlje" overe i ugovor o dobrosusedskim odnosima. Kako saznaje ovaj list, Vlada ne priprema izjavu o dobrosusedstvu sa Kosovom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

159 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: