Bez izjave o dobrosusedstvu sa KiM

Uprkos tvrdom zahtevu Berlina, Vlada Srbije ne priprema izjavu o dobrosusedstvu sa Kosovom, pišu "Novosti".

Izvor: B92

Sreda, 19.09.2012.

21:45

Default images

Izvori "Novosti" iz vrha vlasti otkrivaju da Berlin tvrdo zahteva da Beograd i Priština do početka pregovora Srbije sa EU potpišu zajedničku izjavu, a da na kraju tog procesa “dve zemlje” overe i ugovor o dobrosusedskim odnosima.

Srpskim zvaničnicima je jasno stavljeno do znanja i da se ovi zahtevi ne smeju ignorisati, jer odluku o otpočinjanju pregovora o ulasku u EU donosi Evropski savet, i to jednoglasno, a Nemačka je vezana za odluke svoje skupštine.

Zato nije odlučujuće šta predlaže EU, pošto se pita i Bundestag, piše ovaj list. Potpredsednica vlade za evropske integracije Suzana Grubješić ne uzima zdravo za gotovo ovakve scenarije na našem putu ka evropskoj porodici.

"Neću da se bavim nagoveštajima, već zvaničnim dokumentima Evropske komisije i Evropskog saveta. Oni su dostupni na sajtovima obe ove institucije i u njima ne postoji zvaničan uslov o potpisivanju izjave sa Prištinom," ocenila je Grubješićeva za “Novosti”.

Prema saznanjima ovog lista u briselskoj administraciji, Evropska komisija bi u svom izveštaju sredinom oktobra trebalo da ostavi rezervu da može da preporuči utvrđivanje datuma za početak pregovora čim se ispuni jedini ključni uslov, koji podrazumeva normalizaciju odnosa s Prištinom.

To znači da bi, čim bi se primetili vidljivi znaci u ispunjavanju ovog uslova, Evropski savet mogao da bude pozvan da odluči o utvrđivanju termina za početak pregovora. Takvom formulacijom bi se izbeglo da se sve automatski produži do jeseni 2013. Ali sve ovo zavisi od nastavka dijaloga.

Milica Delević, predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije, kaže da su iz Brisela već jasno pobrojali koje poteze žele da vide od Srbije.

"Takođe, jasna je i namera EU da se normalizuju odnosi Beograda i Prištine do izvesne tačke. Uostalom, u predstojećem izveštaju, Evropska komisija sigurno će navesti i šta se očekuje u nastavku dijaloga," rekla je Delevićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: