Finci i Sejdić: Predlog RS dobar

Jakob Finci i Dervo Sejdić izjavili su da je predlog predsednika RS MIlorada Dodika o izmenama Ustava BiH u skladu sa Evropskim konvencijama o ljudskim pravima.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 19.09.2012.

20:15

Default images

Oni su rekli da je Dodikov predlog o izmenama Ustava koji se odnosi na izbor članova Predsedništva sasvim u skladu sa odredbama odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci".

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu doneo je presudu u korist Fincija i Sejdića po tužbi iz 2009. godine, jer im je Ustavom osporeno pravo da se kao Jevrej i Rom kandiduju za Predsedništvo i Dom naroda Parlamenta BiH.

Rok za podnošenje predloga o promeni Ustava istekao je 31. avgusta.

"Što se tiče Republike Srpske, čuli smo jasan stav da se ništa ne menja, odnosno da se član Predsedništva bira direktno, s tim što više nema naznake da on mora biti po nacionalnosti Srbin", rekao je Finci.

On je nakon razgovora sa Dodikom rekao da predlog da se u Predsedništvo BiH bira jedan član iz Republike Srpske i dva člana iz Federacije BiH, ali da više od jednog ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda ili reda ostalih, "nije ni više ni manje od onog što se presudom traži".

On je dodao da nakon izmena Ustava ima dovoljno vremena da se pripreme izmene Izbornog zakona koje se odnose na način izbora ili eventualnu drugačiju izbornu jedinicu.

Finci je podsetio da su Evropska unija i Savet Evrope dali rok za sprovođenje odluke do proleća 2014. godine, upozoriviši da izbori te godine neće biti priznati, ukoliko se ona do tada ne sprovede.

"Ne treba ništa lomiti preko kolena za sprovođenje odluke, međutim, pošto je ona jedan od uslova za naše dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU, bilo bi jako važno da komisija Parlamentarne skupštine BiH podnese zajednički predlog izmene ustava", naglasio je Finci, prenela je Srna.

Dervo Sejdić je rekao da je predlog stranaka iz Republike Srpske u ovom momentu najjednostavniji način zadovoljavanja standarda Evropske konvencije o ljudskim pravima.

On je ponovio da određene političke grupacije presudu žele da iskoriste za pridobijanje nekih benefita za svoj entitet, precizirajući da se Hrvati u Federaciji BiH plaše za izbor svog člana Predsedništva, dok je bošnjački korpus prilično podeljen.

Finci i Sejdić su, kako se navodi, sa Dodikom razgovarali i o mogućnosti organizovanja okruglog stola u Banjaluci o položaju nacionalnih manjina i implementaciji odluke, koji bi trebalo da se održi početkom naredne godine.

Dodik: Ne prihvatamo ostale, radikalnije izmene Ustava

Milorad Dodik ponovio je danas da je RS spremna odmah da pristupi izmenama Ustava i primeni odluku Suda u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci", ali da neće prihvatiti radikalnije izmene Ustava.

"Ono na šta Republika Srpska nije spremna, jeste da pod plaštom sprovođenja ove odluke BiH pristupi opsežnim izmenama Ustava, koje se ne traže pomenutom sudskom odlukom", saopšteno je iz Dodikovog kabineta posle njegovog sastanka sa Jakobom Fincijem i Dervom
Sejdićem.

U saopštenju se dodaje da je odugovlačenje sa sprovođenjem odluke "bespotrebno gubljenje vremena i šansi da BiH dobije kandidatski status" za članstvo u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: