Đukanović veruje u pobedu

Lider DPS-a i nosilac izborne liste koalicije "Evropska Crna Gora" Milo Đukanović veruje pobedu na parlamentarnim izborima zakazanim za 14. oktobar.

Izvor: Beta

Sreda, 19.09.2012.

13:45

Default images

Đukanović je Državnoj izbornoj komisiji lično predao izbornu listu koalicije "Evropska Crna Gora", koju čine DPS, Socijaldemokratska partija i Liberalna partija. Izbornu listu te koalicije potpisima je podržala 81.000 gradjana.

"Ne mislimo da su listu potpisali svi koji podržavaju našu koaliciju, mislimo da smo na otprilike 50 odsto onih koji će podržati našu listu na izborima. Ubeđen sam u našu pobedu na izborima i u to da će naša koalicija i dalje predstavljati okosnicu vlasti u narednom periodu“, rekao je Đukanović nakon predaje liste.

Đukanović je naveo da se koalicija neće boriti samo za vlast, već i za poverenje da nastave da rade važne poslove. On je naveo da će prioritet ukoliko osvoji vlast, u narednom mandatu biti učlanjenje Crne Gore u NATO i ostvarivanje važnih zadataka neophodnih za članstvo u EU.

Upitan zašto je pre dva dana žestoko napao Demokratski front i "Pozitivnu Crnu Goru", ali ne i Socijalističku narodnu partiju, Đukanović je rekao da SNP ništa ne krije.

"SNP nema ništa skriveno, što nije slučaj sa Demokratskim frontom i 'Pozitivnom Crnom Gorom'", kazao je on.

Đukanović je ranije optužio Demokratski front, koji predvodi nekadašnji diplomata Miodrag Lekić, i "Pozitivnu Crnu Goru" za lažno predstavljanje i antidržavno delovanje.

Sa Đukanovićem su potpise predali koalicioni partneri, predsjednik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić i lider Liberalne partije Andrija Popović.

Đukanović je prvi na izbornoj listi, a nakon njega sledeći je premijer Igor Lukšić, zatim potpredsednici DPS-a Svetozar Marović i Željko Šturanović. Peto mesto na izbornoj listi rezervisano je za predsednika SDP-a Ranka Krivokapića, a šesti je politički direktor DPS-a Branimir Gvozdenović.

Izbornu listu ranije su predali novoformirana "Pozitivna Crna Gora", Hrvatska gradjanska inicijativa i koalicija Zajedno, koju čine Stranka penzionera i invalida i Jugoslovenska komunistička partija.

Do kraja dana, kada ističe rok za prijavu liste, to će uraditi i ostali glavni akteri izborne trke - Demokratski front, koji okuplja više opozicionih stranaka, kao i SNP.

Uoči ovih izbora, redosled na listi je važniji nego ranije, zbog pravila koje diktira novi izborni zakon. Prema tom zakonu, u parlament se ulazi isključivo prema redosledu na listi, a tu je i obaveza učesnika izbora da na spisku potencijalnih poslanika bude najmanje 30 odsto žena.

Prethodni izborni zakon omogućavao je da partije same izaberu polovinu poslanika koji će je predstavljati u parlamentu, dok je druga polovina išla po redosledu sa izborne liste.

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori, zakazani za 14. oktobar, biće deveti od uvodjenja višepartijskog sistema, odnosno treći nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: