Komunalci: Putnik laže, gonićemo ga

Komunalna policija negira navode medija o njihovom napadu na putnika D.C. Najavljuje krivičnu prijavu i kaže da je on opet pravio incident u autobusu broj 95.

Izvor: B92

Sreda, 19.09.2012.

11:11

Default images

Načelnica Komunalne policije Gorjana Obrenović navodi da je na osnovu izjava komunalnih policajaca i drugih svedoka Dražen Cimbaljević ulazeći u vozilo, što se na obavljenom snimku ne vidi, "ispoljio nasilno ponašanje tako što je podigao kontrolora sa zemlje, praktično ga izbacivši iz autobusa, kako bi ušao na vrata koja za to nisu predviđena".

Ona je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima navela i da je prethodno Cimbaljević "kontrolora koji ga je zamolio da uđe na druga vrata, napao verbalno, a onda i fizički, nanevši mu udarac u predelu prepona".

"Aposlutno nije tačno da Cimbaljević nije pružao otpor, kako su to preneli mediji na osnovu snimka, već je i verbalnim pretnjama i fizičkim nasrtajem sprečavao službena lica u obavljanju dužnosti", navela je načelnica Komunalne policije.

Obrenovićeva ukazuje i da je indikativno da je ista osoba jutros u 8.07 sati "prilikom kontrole, takođe, na stajalištu Branka Momirova na liniji broj 95, ometala kontrolore u obavljanju posla, vređajući ih naočigled drugih putnika, kao i pripadnike komunalne policije".

"O ovome je sačinjena službena beleška koja će uz krivičnu prijavu biti prosleđena nadležnim organima", rekla je ona.

Obrenovićeva smatra da nije dobro podržati princip da se nasilnici predstavljaju kao žrtve "i da se ta osobina zbog nepotpunih informacija i bez utvrđivanja pune istine pripisuje organima reda".

"Verujem da će krivična prijava koju će, prema najavi, protiv Cimbaljevića podneti i policija takođe dati odgovor na pitanje šta se juče tačno dogodilo", rekla je ona.

Komunalna policija, prema njenim rečima, u okviru svojih nadležnosti, ispituje sve okolnosti pod kojima se desio jučerašnji incident.

"Već su sačinjene službene beleške komunalnih policajaca, učesnika u jučerašnjem događaju, kao i kontrolora, a kada budemo analizirali sve činjenice koje se moraju uzeti u obzir, ustanovićemo da li su komunalni policajci postupili profesionalno i u skladu sa zakonom", rekla je ona

Prethodno je sam Cimbaljević medijima obelodanio da je njegov slučaj dobio novi obrt: "Podneli su krivičnu prijavu protiv mene zbog ometanja službenog lica u vršenju dužnosti. Ja njih još nisam tužio, ali planiram jer se na snimku sve lepo vidi", rekao je napadnuti putnik za "Novi magazin", 32-godišnji D.C. inače student Pravnog fakulteta Univerziteta Union. U ceo slučaj se umešalo i tužilaštvo. Prvo osnovno tužilaštvo je dalo nalog policiji da prikupi informacije o ovom slučaju.

Prema rečima prvog osnovnog tužioca Ljubomira Đorđevića, Tužilaštvo je formiralo predmet odmah po saznanju za incident. On kaže i da će se, odmah po prikupljanju potrebnih informacija, pokrenuti postupak protiv lica koja su izazivala nasilje i kršila zakon.

Podsetimo, informacija o incidentu dospela je u javnost nakon što je na društvenoj mreži "Jutjub" postavljen video snimak, načinjen mobilnim telefonom, na kome se vidi kako beogradski komunalni policajac pesnicom udara putnika nakon neuspešnog pokušaja da ga, zajedno sa kolegom komunalcem, izbaci iz gradskog autobusa jer nije imao kartu.

Uprkos činjenici da snimak nije dobrog kvaliteta, jasno se vidi kako policajac najpre udara čoveka po ruci i prstima dok se on drži za šipku, a zatim ga i tri puta pesnicom udara u stomak, uz šta se čuju i reči policajca: "Oćeš da pustiš, ’oćeš da pustiš?"

Policajci su na kraju uspeli na silu da odvoje putnika od šipke za koju se držao i obore ga na stolicu, držeći ga za obe ruke, a usput su ga i dalje udarali.

Uz snimak načinjen mobilnim telefonom stoji objašnjenje autora, koji tvrdi da je "putnik zatečen bez karte, da je odbio da napusti vozilo i ponudio ličnu kartu, ali pošto je u pitanju državljanin Crne Gore, Bus-plus kontrolori prepustili su posao kolegama iz komunalne policije".

Sajtu B92 su se kroz komentare javili putnici koji su bili svedoci jučerašnjeg incidenta u autobusu broj 95 kod Krnjače kada je komunalni policajac pretukao putnika.

Oni su opisali da se događaj desio oko 8 ujutro na Bus-plus "punktu" kod Metroa, da je prvo kontolor tražio karte i da je zamolio one koji kartu nemaju da izađu iz autobusa. Navode da sporni putnik nije imao kartu, da je provocirao i kontrolore i komunalne policajce, što po njihovim rečima nikako ne umanjuje brutalno ponašanje komunalnog policajca.

Član Gradskog veća Željko Ožegović izjavio je neposredno nakon incidenta da će "nadležna komisija svakako brzo utvrditi sve okolnosti događaja" i da će Grad Beograd insistirati na tome da se utvrdi da li je bilo prekoračenja ovlašćenja, kao i kakve će disciplinske mere biti preduzete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

605 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: