"Dinkić u hajci protiv Dulića i DS"

DS optužio ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića da se napadima na ministra u prethodnoj vladi Olivera Dulića pridružio političkoj hajci na tu stranku.

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.09.2012.

21:57

Default images

Posao je nadležnih organa, a ne ministara i političara, da sprovode istragu i donose presudu, navodi DS u saopštenju.

DS tvrdi da iza Dinkićevih optužbi protiv Dulića ne stoje nikakvi argumenti i dokazi, već smišljeni pokušaji da se pažnja javnosti skrene sa "enormnog zaduživanja" iz kojeg će Dinkić nastaviti da finansira "projekte poput skijališta na planinama koje godinama nemaju snega".

Takođe je navedeno da je smenom Dinkića sa mesta potpredsednika bivše vlade pokušano sprečavanje finansiranja takvih projekata.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić danas je tokom skupštinske rasprave optužio Dulića za nenamensko trošenje sredstava iz Fonda za zaštitu životne sredine.

Dinkić je istakao da je najveći deo rashoda, od oko 80 odsto iz Fonda za zaštitu životne sredine, išao na promotivne političke aktivnosti u svrhu predizborne kampanje.

Ministar finansija i privrede naglasio je da je 600.000 evra plaćeno za plakate i bilborde akcije "Očistimo Srbiju" i zapitao se da li je normalno da se 1,1 milijarda dinara iz Fonda izdvoji za "subvencionisanje onih koji uvezu 140 tona akumulatora i 13 tona otpadnih guma iz inostranstva".

"Koja je tu logika, osim ako nije reč o tome da ste podsticali privatne firme da uvoze polovne gume da bi dobile subvencije od države Srbije i potom ih reciklirale?", rekao je Dinkić i dodao da je za subvencije uvoza polovnih guma i akumulatora potrošena jedna trećina ukupnih prihoda Fonda za zaštitu životne sredine u ovoj godini.

Demokratska stranka, kako se ističe u saopštenju, podržava rad pravosudnih organa, koji sve treba da ispitaju i dokažu, i veruje da će se u tim postupcima saznati istina i o Nacionalnoj štedionici, Fondu za razvoj i kiparskom novcu.

DS podseća da je od formiranja nove vlade žrtva svakodnevnih napada, neosnovanih optužbi i laži koje se plasiraju protiv njenih funkcionera, ali i pretnji odbornicima širom Srbije i preuzimanja lokalnih samouprava i prekrajanja izborne volje građana.

Današnju sednicu Skupštine Srbije je, između ostalog, obeležila polemika Dulića i Dinkića, u kojoj je bivši ministar odbacio optužbe o nenamenskom trošenju sredstava iz Fonda za zaštitu životne sredine.

Dulić je precizirao da je Fond godišnje prihodovao oko pet milijardi dinara i negirao da su sredstva korišćena na bilo koji drugi način osim u predviđene svrhe, jer bi to bilo kršenje zakona.

Dinkić je, pak, odgovorio da je Fond ukinut, jer pod političkim pritiskom nije vršio funkciju zaštite životne sredine.

Najveći deo rashoda, oko 80 odsto, iz Fonda za zaštitu životne sredine išao je na promotivne političke aktivnosti u svrhu predizborne kampanje, kazao je Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: