Nikolić: Nema rukovanja sa Tačijem

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić neće se rukovati sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem na zasedanju GS UN, rečeno je Presu u kabinetu šefa države.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.09.2012.

22:44

Default images

"Nema šanse da se tako nešto dogodi", naveli su naši sagovornici iz Predsedništva Srbije. Oni ističu da je predsednik Nikolić poručio da je za njega rukovanje sa kosovskim premijerom neprihvatljivo.

"Ne mogu da se rukujem sa onim za koga se govori da je činio zločine nad Srbima dok se ne utvrdi da li jeste ili nije", naveo je Nikolić. Priču o navodnom rukovanju Nikolića i Tačija pokrenuli su kosovski mediji, koji istovremeno navode da će visoka predstavnica EU za bezbednost Ketrin Ešton inicirati Nikolićev i Tačijev razgovor na marginama GS UN u Njujorku.

Da podsetimo, lider DS-a Boris Tadić na sedmom Kroacija samitu u Dubrovniku u julu ove godine rukovao se sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

Nikolićev kabinet navodi da predsednik Srbije nije odustao od predloga koji je izneo prilikom poslednjeg susreta sa Ketrin Ešton da dijalog Beograda i Prištine treba da bude nastavljen pod okriljem UN.

Nikolić ostaje pri stavu da će Srbija poštovati sve sporazume koje je potpisala prošla vlada.

Predsednik i visoka predstavnica EU će o kosovskim temama najverovatnije razgovarati u Njujorku.

U Predsedništvu ističu da Nikolić intenzivno radi na pisanju platforme o Kosovu, ali dodaju da je taj posao izuzetno obiman.

Predsednik je najavio da će za taj dokument tražiti konsenzus svih parlamentarnih stranaka, civilnog društva, SPC i Srba sa Kosova.

Nikolićevi saradnici navode da predsednik Srbije putuje na Generalnu skupštinu UN u Njujork u nedelju, 23. septembra, i da planira razgovore sa više od 20 šefova država.

"Naš plan je ambiciozan, želimo da na takvom skupu, gde će se na jednom mestu okupiti svi značajni lideri, iskoristimo priliku da uradimo što je moguće više za Srbiju", ističu na Andrićevom vencu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: