Moguć referendum: Evropa ili Kosovo

Država odlučuje o daljoj kosovskoj politici posle GS UN. Ako Brisel bude insistirao na priznavanju, građani će odlučiti, saznaju Novosti.

Izvor: Veèernje novosti

Ponedeljak, 17.09.2012.

21:11

Default images

Na pomenutom zasedanju GS će govoriti predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Kako je rečeno za "Novosti", državni vrh je potpuno svestan da je politika - i Kosovo i EU - praktično udarila u zid posle nemačkog zahteva da Srbija uspostavi dobrosusedske odnose sa Kosovom.

Ukoliko se bude ogoljeno ispostavljao uslov da Srbija faktički prizna Kosovo da bi nastavila evropske integracije, nije isključeno da se u našoj državi raspiše referendum sa pitanjem - Kosovo ili Evropa - potvrđeno je i u Vladi i u Predsedništvu.

Jer, kako je rečeno za "Novosti", o takvoj dilemi, koja bi odlučivala o odbrani Ustava i teritorijalnog integriteta i strateškog državnog pravca sa druge strane, mogli bi da odluče samo građani Srbije.

Očekuje se da, odmah posle zasedanja GS UN, predsednik Srbije Tomislav Nikolić okupi političke prvake vlasti, opozicije i vodećih državnih institucija kako bi se usaglasila zajednička politika prema velikim izazovima koji čekaju državu.

Opozicija očekuje da dobije poziv od Tomislava Nikolića:

"Srbija u vreme prošle vlasti nije imala ovakve zahteve od zemalja Evropske unije. Očekujemo da vlast formuliše politiku koja će da odgovori na ove izazove. Kao opoziciona stranka, još nismo imali pozive od vladajuće garniture da razgovaramo o ovoj važnoj državnoj temi", rekao je Borislav Stefanović, funkcioner DS i bivši šef pregovaračkog tima za Kosovo.

Petar Petković, portparol DSS, rekao je da su nemački zahtevi dobar povod da se u Srbiji povede ozbiljna i odgovorna rasprava da li Srbija treba da proglasi političku neutralnost ili treba da nastavi evropske integracije:

"Nemoguće je da se više izbegava ta rasprava. Već i sam Zapad sve više pominje priznavanje Kosova kao uslov. Smatramo da je u najboljem interesu da Srbija proglasi političku neutralnost."

Prema informacijama "Novosti", vladajuće stranke će, već početkom oktobra, inicirati široke konsultacije kako bi se uspostavio nacionalni konsenzus za buduće poteze prema južnoj srpskoj pokrajini. Pre toga, u kuloarima UN na Ist Riveru naši državnici će pokušati da opipaju puls svetskih sila kada je u pitanju politika Srbije prema Kosovu i Evropskoj uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

592 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: