Dačić: Nisu svi lopovi iz SPS-a

Kroz tekstove u štampi o nekim navodno kriminalnim aferama koje se tiču SPS želi se kriminalizacija socijalista, kako bi nas posvađali sa SNS, kaže Ivica Dačić.

Izvor: Danas, Tanjug

Ponedeljak, 17.09.2012.

07:46

Default images

Predsednik vlade Srbije navodi za Danas da u svakoj partiji ima onih koji zloupotrebljavaju svoj položaj, ali "oni iz SPS koji su možda vršili krivična dela i krali su amateri u odnosu na neke druge".

"To što niste istraživali te kriminalce, već se bavili ucenama stranaka koje su bile manje u većim koalicijama, to nije razlog za jednu ovakvu kampanju. Ja sigurno neću nikoga da štitim, ali neću dozvoliti takvu kampanju. Nemam nameru da više budem tolerantan. To isto važi i za pripadnike MUP. Ne može da se komanduje kojim građaninom ćemo se baviti, a kojim nećemo. U prethodnoj Vladi Srbije ja sam bio ministar policije, a MUP-om su upravljali drugi. To više neće moći. A što se tiče odnosa u aktuelnoj vladi, oni su sasvim korektni i radimo kao dobar tim", ovim je rečima predsednik vlade Srbije i lider SPS Ivica Dačić odgovorio na pitanje novinara lista "Danas" da li je njegova vlada stabilna i ima li međupartijskih neslaganja.

Dačić, komentarišući sedam zahteva partije CDU nemačke kancelarke Angele Merkel, navodi da se traži rešenje da se nastave evropske integracije bez priznanja Kosova.

"Ne treba se mnogo uzbuđivati i sekirati. Mi treba da znamo šta hoćemo. Svako ima pravo da iznosi svoje zahteve, a mi imamo pravo na naše mišljenje. Tragamo za rešenjem kako da prođemo kroz evropske integracije, da uđemo u EU, a da pri tom ne moram da verifikujemo nezavisnost Kosova. To će biti naš principijelni stav do kraja. Mi smo spremni na dijalog s Prištinom u bilo kom formatu, na bilo kom mestu, za traženje dogovornog rešenja. Ako oni smatraju da je sve rešeno, a mi samo treba da sednemo za isti sto i kažemo „u redu je, to neće moći", navodi premijer.

Dačić kaže da strategija Srbije na Kosovu mora da bude "realističnija" .

"Da bude u interesu Srba i na severu i na jugu Kosova. Uloga vlade i Kancelarije za KiM treba da bude pomoć ljudima u realnom životu, koliko je to moguće. Nemački zahtevi se odnose i na to da mi uopšte iz budžeta ne finansiramo Srbe na KiM Kosovu, pa kažu da je taj novac veći od pomoći koju dobijamo iz EU. To je divna briga za naš budžet. Ja bih, opet, njih pitao zašto daju ogromnu ekonomsku pomoć za Kosovo? Zašto su iz celog sveta došli da proslave kraj nadgledane nezavisnosti? Kako to da Amerikanci imaju interes da pomažu Albance, a da Srbi nemaju interes da pomažu Srbe? Govori se o paralelnim institucijama na Kosovu, a šta je bila OVK kada je nastajala, šta su bile sve one albanske ustanove van sistema Srbije? Ali mi ne treba da se žalimo na svet da je nepravedan. Najveći uspeh je da od neprijatelja napravite prijatelja. Ja ću to pokušavati", kaže Dačić.

Dačić dodaje da mora da se "sredi" reforma pravosuđa.

"Čeda Jovanović me javno pohvalio"

Predsednik vlade Srbije izjavio je danas da se protiv te stranke u medijima vodi kampanja i stvara slika da je ona kočnica u borbi protiv kriminala, ali da on neće to dozvoliti.

Dačić je novinarima u Preševu rekao da onih koji krše zakon ima u svim stranakama, ali da to nisu glavni predmeti u borbi protiv organizovanog kriminala.

"Ne dam da se stvori slika da je SPS kočnica u borbi protiv kriminala, jer kako je to moguće kada sam ja na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova?", rekao je Dačić .

Upitan da precizira raniju izjavu da su mu sumnjive neke firme čiji su vlasnici ljudi iz vrha DS, Dačić je naveo:

"Nisam baš ni sve javno rekao, jer moje je da radim, a ne da pričam i ne želim da polemišem o ovom ni sa Demokratskom strankom ni sa LDP-om ni drugim opozicionim partijama", rekao je Dačić.

On je dodao da ga je lider LDP Čedomir Jovanović javno pohvalio da je jedini političar koji je govorio isto i pre i posle izbora.

"Šta to znači? Da li to znači da neki drugi lažu? Nemam šta da krijem pred narodom, jer ako im se ne sviđa šta radim nemoj da glasaju za mene", poručio je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: