Hezbolah protiv napada na ambasade

Lider Hezbolaha, šeik Hasan Nasralah pozvao je na proteste zbog antimuslimanskog filma "Nevinost muslimana", ali bez napada na strane ambasade.

Izvor: Beta

Nedelja, 16.09.2012.

22:49

Default images

Nasralah, koji je pozvao na proteste počev od sutra, rekao je da će ta šiitska ekstremistička grupa u različitim delovima Libana organizovati demonstracije protiv filma u kome se ismeva prorok Muhamed.

On je u govoru koji je prenosila televizija pozvao na međunarodni sporazum kojim bi se zabranili napadi na svaku religiju.

U utorak 11. septembra, zbog američkog filma u kome se ismeva prorok Muhamed, reditelja koji se predstavlja pod pseudonimom Sem Basil, najpre su izbili protesti ispred ambasade SAD u Kairu, a nekoliko sati kasnije napadnut je i američki konzulat u Bengaziju u Libiji. Tom prilikom ubijeni su ambasador Kristofer Stivens i još tri službenika SAD.

Antiamerički protesti zbog Basilovog filma izbili su u 20 muslimanskih zemalja, primoravši američki Pentagon da pošalje elitne antiterorističke timove u Libiju i Jemen, a da uz libijske obale stacionira dva broda svoje ratne mornarice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: