Jukom: "Pritisak" na aktere suđenja

Milan Antonijević, direktor Jukoma, kaže za Danas da je izuzetno bitno prisustvo stručne javnosti, NVO i građana na suđenjima koja se održavaju zbog korupcije.

Izvor: Danas

Nedelja, 16.09.2012.

23:57

Default images

"Svi smo svedoci toga da se u medijima pojedini slučajevi započinju, da se u javnosti donosi presuda i pre nego što je slučaj ušao u sud, čak iako tužilaštvo nije ni napisalo optužnicu. Stoga želimo da skrenemo pažnju na status suđenja i javnosti pružimo informacije o napretku na suđenjima", kaže on.

Antonijević je, takođe, pozvao građane da posete pojedina suđenja za korupciju.

Kako ocenjuju u Jukomu, promovisanje modela prisustvovanja pretresima i uključivanje velikog broja subjekata u praćenje dešavanja u vezi sa ovim postupcima čini svojevrstan legitimni "pritisak“ na aktere sudskih postupaka za korupciju da što odgovornije pristupaju svojim ulogama u budućnosti.

Takođe, oni ukazuju da je praksa pokazala da su pravosudni organi nemoćni da na adekvatan način daju pun doprinos u suzbijanju korupcije.
"Niska stopa kažnjivosti koruptivnih krivičnih dela u odnosu na broj pokrenutih postupaka, ali i nizak udeo prijavljivanja i optuživanja u odnosu na ostala krivična dela, a uz to i predugo trajanje postupaka i potencijalno selektivno i politički motivisano optuživanje za ova dela, osnovni su problemi koji štete optuženima, državi, ali i celom društvu koje snosi posledice pravne nesigurnosti“, navode u Jukomu.

U Jukomu navode da se odabrani niz predmeta sitne i sistemske korupcije prati sa ciljem da dovede do bržeg ishoda predugo vođenih postupaka uz uvažavanje ljudskih prava i pravila postupka.

Do sada su, između ostalih, praćeni slučajevi suđenja "carinskoj mafiji“, zatim slučaj suđenja vlasniku "Nibens grupe“ Milu Đuraškoviću i šestoro njegovih saradnika zbog sumnje da su oštetili Fabriku maziva Kruševac za oko 35 miliona evra.

Takođe, praćeno je i suđenje Milanku Šarančiću, bivšem direktoru "Železnice Srbije“. Za ovaj mesec najavljeno je praćenje suđenja "građevinskoj mafiji“.

Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije, kaže za Danas da u potpunosti podržava praćenje suđenja.

"Suđenja i jesu javna da bi javnost na taj način mogla da da ocenu kvaliteta. U sudnici sam srela predstavnike Jukoma i moja jedina zamerka jeste činjenica da suđenja prate mladi pravnici, koji su možda tada prvi put i ušli u sudnice“, kaže Boljevićeva.

Prema njenim rečima, ako bi nakon praćenja suđenja trebalo dati i ocenu, onda bi monitoring trebalo vršiti na jedan ozbiljniji način.

"Jer, svako može biti posmatrač, ali ocenu treba prepustiti stručnim licima“, kaže Boljevićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: