Stiže prva isporuka vakcina

U zdravstvene ustanove tokom ove nedelje trebalo bi da stignu vakcine protiv tetanusa, velikog kašlja, meningitisa tipa A, zaušaka i pneumokoka, pišu "Novosti".

Izvor: Veèernje novosti

Nedelja, 16.09.2012.

23:44

Default images

Nabavka BSŽ vakcine protiv tuberkuloze, DTP protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja, OPV protiv dečje paralize i vakcine pritiv hepatitisa B, kojih takođe nema, ili bar ne dovoljno, još nije ugovorena.

Prošle sedmice Republički fond zdravstvenog osiguranja zaključio je ugovor sa dobavljačima vakcina protiv tetanusa, velikog kašlja, meningitisa tipa A, zaušaka, pneumokoka i dečje paralize, pa bi snabdevanje napokon trebalo da se stabilizuje. Nekih od ovih vakcina u pojedinim ustanovama nema već tri meseca.

Tako u Nišu, prema rečima epidemiologa profesora dr Branislava Tiodorovića, skoro tri meseca nema vakcine protiv tetanusa, pa je pozajmljivana iz okolnih centara.

Vakcina za decu, koja po Zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti od rođenja do 12. godine podležu obaveznoj vakcinaciji, takođe u većini zdravstvenih ustanova nema već dva-tri meseca. I pored povremenih nestašica, ogromna većina dece (između 96 i 98 odsto) kod nas se vakciniše, a stručnjaci kažu da odlaganje vakcinacije ili revakcinacije za nekoliko meseci nije razlog za paniku.

"U sredu je stigao plan raspodele, a distribucija može da počne tri dana po dostavljanju tog plana - kažu u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", kaže on.

To znači da bi vakcine ka zdravstvenim ustanovama praktično mogle da krenu već u ponedeljak.

"Tokom ove nedelje razmatraćemo ponude za nabavku BSŽ, DTP, OPV, vakcine za hepatitis B za decu i odrasle i još jedne vrste vakcine protiv tetanusa", kažu u Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: