Bicikl kao alternativa autobusu

Više 500 biciklista svih uzrasta odazvalo se pozivu Sekretarijat za saobraćaj Beograda i Programa UN za razvoj da učestvuju u vožnji glavnim gradom.

Izvor: Beta

Nedelja, 16.09.2012.

12:15

Default images

Na taj način obeležen je početak Evropske nedelje mobilnosti.

Cilj vožnje, u kojoj su učestovali i šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer i stalni koordinator UN u Srbiji i stalni predstavnik UNDP-a u Srbiji Vilijam Infante, jeste promocija bicikla kao prevoznog sredstvo u Beogradu koje ne zagađuje okolinu.

Takođe se želi ukazati na potrebu poboljšaja uslova za vožnju biciklom u glavnom gradu.

Prema rečima gradskog sekretara za saobraćaj Bojana Bovana, Beograd danas ima 60 kilometara biciklističkih staza.

"Najbolja mreža je na Novom Beogradu, ali nam je cilj da se svi delovi grada spoje sa centrom i da do 2020. godine imamo oko 200 kilometara staza", kazao je Bovan agenciji Beta.
(Foto: Tanjug)
Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer rekao je da se manifestacija Evropska nedelja mobilnosti održava svake godine od 16. do 22. septembra i da je njen značaj u tome što budi svest građana o važnosti smanjenja zagađenja čiji je uzročnik saobraćaj.

Dežer je posetio da se ta manifestacija održava u skoro 2.000 evropskih gradova.

Dežer je kazao da saobraćajno zagađenje skraćuje životni vek ljudi u gradu za dve godine i utiče na promenu klime, jer se 25 odsto emisije štetnih gasova dešava na putevima.

On je naveo da je dok je živeo u Briselu, svakodnevno koristio bicikl za odlazak do posla koji je bio udaljen 11 kilometara, da je isto činio i u Zagrebu, ali da to u Beogadu nije moguće, zbog Gazele koju mora preći na putu do posla.

Stalni koordinator UN u Srbiji i stalni predstavnik UNDP-a u Srbiji Vilijam Infante ocenio je da je Beograd napravio pomak, ali da mora da učini još dosta toga kako bi bio bitna tačka na biciklističkoj mapi Evrope.

Biciklistička vožnja, u dužini od 9,9 kilometra, počela je u 11.00 ispred Skupštine grada. Učesnici vožnje krenuli su preko Trga Nikole Pašića, Terazija, Kolarčeve, Trga Republike i Vasinom i Pariskom do Brankove ulice.
(Foto: Tanjug)
Posle prelaska Brankovog mosta biciklisti su se uputili Bulevarom Mihajla Pupina, potom ulicama Milentija Popovića, Milutina Milankovića, Antifašističkih boraca i Jurija Gagarina, da bi vožnju završili prelaskom Mosta na Adi i prolaskom Bulevara Vojvode Mišića do Topčiderskog parka.

Cilj Evropske nedelje mobilnosti, koja je prvi put organizovana 2002, jeste da podstakne lokalne uprave da uvode i promovišu mere održivog saobraćaja i da svojim građanima ponude alternativna prevozna sredstva, poput bicikla.

Ovogodišnji moto skupa je "Krenimo u pravom smeru", a predviđeno je da se u Beogradu održi niz manifestacija među kojima su takmičenja za decu u vožnji biciklom, radionice o bezbednosti bicikalista u saobraćaju i održivoj urbanoj mobilnosti, promovisanje nove pešačke zona u Reljinoj ulici i zone usporenog saobraćaja u bloku 70 na Novom Beogradu.

Za kraj manifestacije predviđeno je da potez od Terazija do Slavije bude zatvoren za saobraćaj u subotu, 22. septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: