Dačić: SPS protiv "velike Srbije"

Premijer i lider SPS Ivica Dačić kaže da je SPS zaslužna za stvaranje Republike Srpske, ali da nikada nije podržavala ratne zločine i stvaranje "velike Srbije".

Izvor: B92

Nedelja, 16.09.2012.

22:14

Default images

Socijalistička partija Srbije se, prema njegovim rečima, zalagala samo za prava Srba gde god da oni žive.

Dačić je, na predizbornom skupu Socijalističke partije Republike Srpske, koji se održava u okviru kampanje za lokalne izbore zakazane za 7. oktobar, rekao da nije zadovoljan načinom na koji vlasti RS uzimaju o obzir tu činjenicu.

"Prisustvovao sam različitim skupovima kada su pojedinim ljudima koji su vodili Srbiju posle 5. oktobra 2000. dodeljivane plakete, a one koji su stvorili RS sramota vas je da pomenete", kazao je on, koga su pristalice Socijalističke partije RS pozdravili burnim aplauzom i skandirnjem Srbiji.

Dačić je istakao da SPS i Vlada Srbije i danas vode politiku mira i pomirenja, a ne politiku protivljenja međunarodnoj zajednici. Dodao je da se on kandidovao kako bi sprovodio jasnu, čvrstu i odlučnu politiku, koja podrazumeva i sposobnost da se proceni kada se međunarodnoj zajednici može reći ne, a kada da.

"Učiniću sve da Srbi žive u miru, gde god da žive. Ako treba, pregovaraćemo milion puta, ali mora da se zna ispod čega ne možemo da idemo, samo tako će nas poštovati u međunarodnoj zajednici", rekao je Dačić.

Govoreći o svom odnosu prema RS, Dačić je istakao da je on jedini političar iz Srbije koji ne traži ničiju pomoć i političku podršku iz Banjaluke, već samo želi da pomogne građanima RS i zajedničkom opstanku srpskog naroda.

"Borite se za opstanak RS, u tome ćete imati podršku i Srbije i SPS-a, borite se za socijalnu pravdu jer u suštini našeg naroda je ideja jednakosti ravnopravonosti i socijalne pravde. Vi ste se ovde uglavnom bavili nacionalnim pitanjem, a za to vreme su fabrike opljačkane, radnici ostali bez posla, nastao je uzak krug bogatih, a širok krug siromašnih", kazao je Dačić.

Osvrćući se na nedavna hapšenja funkcionera Socijalističke partije RS, rekao je da su i oni koji su godinama nastojali da unište SPS sada politički propali, jer je politička ideja socijalista jača od svih drugih.

Dačića su funkcioneri "sestrinske" Socijalističke partije RS predstavili i kao ministra unutrašnjih poslova, poručujući da je on živi dokaz da socijalisti umeju i da hapse, a ne samo da budu hapšeni.

Na kraju, poručio je da njegova saradnja s predstavnicima vlasti RS "neće biti grljenje, ljubljenje i isticanje srpstva", već istinska saradnja za dobrobit građana Srbije i RS.

Dačić je izdvojio primer škole u RS koja nosi naziv "Srbija", i konstatovao da bi Turska, ukoliko bi joj se ponudilo da se otvori škola koja bi nosila ime te države, odmah dala deset miliona evra za tu namenu.

"Ostavite se grljenja i isticanja ko je veći Srbin, nego pokažite da li znate da radite svoj posao", poručio je on političarima u Banjaluci i Beogadu.

Dačić je danas boravio u prvoj zvaničnoj poseti Banjaluci u svojstvu predsednika Vlade Srbije, a o predstojećoj zajedničkoj sednici dveju vlada razgovarao je s premijerom RS Aleksandrom Džombićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: