Dačić: Na Zapadu ništa novo

Predsednik vlade Ivica Dačić kaže da Srbija mora da vodi veštu politiku kako bi došla do toga da uđe u EU, a da time ne mora da verifikuje nezavisnost Kosova.

Izvor: B92

Subota, 15.09.2012.

14:27

Default images

Dačić je, povodom "nemačkog" paketa zahteva Srbiji za priključenje, rekao da je "sve to poznato", da "svako ima pravo da iznese svoje zahteve", ali da "Srbija treba da zna šta hoće".

"Na Zapadu ništa novo, samo da ne bude - na Istoku stare priče", primetio je Dačić i napomenuo da se ne "treba mnogo uzbuđivati" zbog ovih zahteva, ali da treba da znamo šta hoćemo. "Svako ima pravo da iznese svoje zahteve i mi imamo pravo da iznesemo svoje mišljenje o svemu tome. Mi tragamo za rešenjem kako da prođemo kroz evropske integracije, da uđemo u EU, a da pri tom ne moramo time da verifikujemo da je Kosovo nezavisna država. To će biti naš principijelni stav do kraja", naglasio je on.

Premijer je rekao da je Srbija spremna "u bilo kom formatu i na bilo kom mestu da razgovara na temu traženja mogućeg dogovornog rešenja", i ako treba sto puta da pregovara - sto puta će pregovarati. Ali, istakao je, rešenje se ne može naći mimo Srbije.

"Ako to dogovorno rešenje znači da je to sve već rešeno, a mi samo treba da sednemo za isti sto i da kažemo 'u redu, mi smo se složili sa tim što ste vi rešili', to tako neće moći", upozorio je premijer.

Kako je rekao, "možemo samo da razgovaramo o tome koje bi rešenje bilo dobro za izlaz iz ove situacije".

"Jeste videli koliko smo vremena izgubili zbog zvezdice i fusnote? I šta je bilo? Jesmo doneli tu instrukciju? Da li se nešto promenilo? Jesmo li kapitulirali? Da li je država propala zbog zvezdice i fusnote?", upitao je Dačić.

To je, kako je rekao, samo bilo zamajavanje naroda.

"Mi treba da znamo za šta se borimo i od čega nećemo odstupiti. Zvezdice, fusnote i ostalo, to su zamajavanja publike koja se zove biračko telo pred izbore", zaključio je Dačić.

"Gej parada nije pitanje ljudskih prava već bezbednosti"

Dačić je rekao i da pitanje gej parade nije pitanje ljudskih prava, već bezbednosti, i dodao da će njeno održavanje zavisiti pre svega od učesnika. "Manite me više tih priča o ljudskim pravima. Kakva ljudska prava? U pitanju je bezbednost ljudi! Ima zemalja gde nema gej parade, pa su članice EU. Da li je moguće da je to i dalje glavna tema, da se i dalje bavimo gej paradom kao glavnim problemom, kao ulaznicom u EU, što je smešno?", rekao je Dačić novinarima u Vranju.

"Izem ti takvu Uniju u koju je gej parada ulaznica", primetio je Dačić.

On je rekao da istovremeno nema razumevanja ni za "psihopate koji prete da će poubijati učesnike gej parade i koji kažu da parade neće biti".

"Ne pitaju se u ovoj zemlji ni 'Dveri', ni 'Obraz', pita se država. Malo su se zaneli. U ovoj državi mora da postoji red i zakon ili država neće postojati", rekao je Dačić.

"Ako bude bezbednosnih rizika i procena da će doći do velikih nereda sigurno je da će policija preduzeti određene mere, imajući u vidu da nije samo šetnja u pitanju već manifestacija od nekoliko dana. Kada bi ona mogla da bude održana bez bezbednosnih rizika - naravno da ne bi bilo problema", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: