Hamnei: SAD da kazne autore filma

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei traži od SAD da kazne one koji stoje iza antiislamskog filma koji je izazvao žestoke proteste na Bliskom istoku.

Izvor: Tanjug

Petak, 14.09.2012.

09:33

Default images

"Ukoliko su američki političari pošteni kada kažu da nemaju nikakve veze s tim filmom, oni moraju da kazne one koji su počinili tako gnusan zločin i njihove finansijske sponzore i to srazmerno ovako velikom kriminalnom delu", rekao je Hamnei.

Ranije juče, na stotine Iranaca održalo je protest u Teheranu zbog amaterskog filma snimljenog u SAD, koji ismeva muslimanskog proroka Muhameda. Taj miting, održan u blizini švajcarske ambasade koja zastupa interese SAD u odsustvu američko-iranskih odnosa, okončan je ipak mirno posle dva sata, a pre toga su demonstranti uzvikivali "Smrt Americi" i zapalili američku zastavu. Iranske snage bezbednosti sprečavale su tokom protesta demonstrante da dođu blizu švajcarske ambasade.

Pakistan je juče zabranio pristup antiislamskom filmu, a mere bezbednosti pojačane su oko američkih diplomatskih misija, nakon napada na američke konzulate i ambasade u Libiji, Egiptu i Jemenu, javio je AFP.

Agencija navodi da je vlada Avganistana ranije juče naredila blokadu na neodređeno vreme sajta "Jutjub" da bi se preko njega sprečio pristup filmu napravljenom u SAD, za koji Kabul tvrdi da je uvredljiv za muslimane.

"Pakistanske telekomukacione vlasti su blokirale sve pristupe antiislamskom videu stavljenom na Jutjub pod naslovom Nevinost muslimana", navedeno je u saopštenju.

"Vlasti su u direktnoj vezi sa provajderima kako bi se momentalno blokirao provokativni video", dodaje se u sapštenju i ističe da će se taj proces blokiranja neprestano nadgledati.
Foto: Beta
Protesti zbog američkog filma juče su održani i u prestonici Bangladeša, Daki, kao i u iračkom svetom gradu Nadžafu, gde se okupilo nekoliko stotina pristalica radikalnog šiitskog sveštenika Moktada al-Sadra.

Niskobudžetni film izazvao je talas antiameričkih protesta u muslimanskom svetu, u više zemalja.

Desetine članova Islamskog pokreta protestovali su juče ispred američke ambasade u Tel Avivu zbog spornog filma američkog reditelja izraelskog porekla o proroku, pridruživši se tako muslimanima u više zemalja koji smatraju da je film bogohuljenje.

Akcije protesta protiv filma "Nevinost muslimana" snimljenog u SAD ispred američkih ambasada održani su i u Jemenu, Egiptu, Iranu, Iraku, Bangladešu, Izraelu, a iz zemalja u kojima se pretežno ispoveda islam stižu osude i zahtevi administraciji internet-sajta "J tjub" da se blokira pristup filmu koji je izazvao skandal.
Foto: Beta
Demonstranti su juče rano ujutru napali na ambasadu SAD u Sani, gde su četiri demonstranta poginula, a u Kairu je policija bila prinuđena da upotrebi suzavac.

Agencije su izvestile da su stotine jemenskih demonstranata upale u kompleks ambasade SAD u Sani i da je obezbeđenje pokušalo da ih zadrži ispaljivanjem hitaca upozorenja u vazduh.

Protesti zbog filma juče su održani i ispred američkih diplomatskih misija u Maroku, Tunisu i Sudanu.

Prema izveštaju Rojtersa, u američkim ambasadama i konzulatima širom sveta, kao i na najmanje jednom groblju američkih veterana, pojačana je bezbednost posle ubistva američkog ambasadora u konzulatu SAD u Bengaziju i troje diplomatskih službenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: