Barozo: Rumunija da poštuje zakon

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio da je EU zabrinuta zbog razvoja događaja na političkoj sceni Rumunije.

Izvor: Tanjug

Petak, 14.09.2012.

19:17

Default images

On tvrdi da ne može biti kompromisa po pitanju poštovanja vladavine zakona. Barozo je jasno stavio do znanja predsedniku Rumunije Trajanu Baseskuu da EU neće praviti kompromise kada je u pitanju potreba da sve njene članice poštuju vladavinu prava, nezavisnost pravosuđa i presude Ustavnog suda.

U saopštenju objavljenom posle njihovog sastanka, Barozo je istakao značaj stabilnog političkog i pravnog okvira za rumunski kredibilitet i ekonomsku i finansijsku situaciju.

I vlada i opozicija, uoči decembarskih izbora, treba da postupaju odgovorno i uzdržano i postave kao prioritet hitnu potrebu da ponovo bude uspostavljena institucionalna i politička stabilnost, dodao je on.

Rumuniju potresaju previranja od kada je koaliciona vlada levog centra premijera Viktora Ponte u julu pokušala da smeni Baseskua, koji je političar desnog centra, navela je agencija AFP.

Referendum o izglasavanju nepoverenja Baseskuu nije uspeo zbog toga što je odziv birača bio manji od 50 odsto.

Basesku je vraćen na funkciju posle odluke Ustavnog suda u avgustu i on je početkom septembra tvrdio da se tokom ove krize pokazalo da su demokratske institucije zemlje čvrste.

Barozo će razgovarati s Pontom u ponedeljak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: