"Nismo znali samo za sedmi uslov"

Vlada Srbije nije se izjašnjavala o 7 uslova nemačke stranke CDU za nastavak EU integracije, jer se radi o stavu jedne političke partije, a ne Nemačke ili EU.

Izvor: B92

Petak, 14.09.2012.

12:02

Default images

To je rekao prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, dodajući da je za Beograd bio nepoznat samo sedmi uslov za nastavak evrointegracija koji se odnosi na ugovorno obavezivanje Srbije o uspostavljanju dobrosusedskih odnosa sa Kosovom.Šef delegacije EU Vensan Dežer navodi da je izjava nemačkih parlamentaraca o sedam uslova za Srbiju "samo jedno mišljenje".

Vučić je precizirao da je šest od sedam uslova koje je juče izneo predstavnik najveće nemačke partije CDU Andreas Šokenhof od ranije poznato, ali nije direktno odgovorio da li je Srbija spremna da ispuni i taj sedmi uslov.

Vučić je rekao da je za Vladu Srbije bitnije šta o tim uslovima misli EU i podsetio upravo na stav šefa Delegacije EU u Beogradu Vensana Dežera.

Prvi potpredsednik Vlade je ipak istakao da ne treba zatvarati oči jer je uticaj partije Angele Merkel veoma važan i veliki.

Zahtevi koje je delegacija vladajuće nemačke stranke CDU iznela jesu naznaka onoga šta Nemačka hoće od Srbije, ali nema nikakvih promena u uslovima za to da Srbija počne pregovore sa Unijom, navodi agencija Beta, pozivajući se na izvore iz Evropske komisije u Briselu.
Berlin (Foto: www.sxc.hu)
Uslovi za datum su i dalje "vidljivo i postojano poboljšanje u odnosima s Prištinom". U Briselu se ističe da CDU jeste najmoćnija nemačka vladajuća stranka, ali da je to stav samo jedne političke partije.

To kaže i šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

“Kao što znate, u Evropskoj uniji ima 27 zemalja država članica, uskoro će sa Hrvatskom biti 28. Ima isto toliko parlamenata i mnogo poltičkih grupa koji debatuju o ovom pitanju. Juče smo čuli viđenje vodeće nemače partije , to i jeste važno, ali konačnu odluku o pristupnim pregovorima donose šefovi država i vlada”, kazao je Dežer.

On podseća da je proces takav da Evropska komisija daje predlog o počinjanju pregovora, a odluku o tome donose šefovi država i vlada.

Dežer ističe i da ne zna koji će uslovi za Srbiju ostati. “Mislim da Beograd i Priština treba da razgovaraju i da se sami dogovore o tome kakav sporazum žele da postignu”, dodao je on.

Vučić je prethodno u intervuju listu "Danas" rekao da uslovi sa kojima je Nemačka izašla pred Srbiju nisu ni idealni ni laki, ali da je Nemačka još ranije sa njima izašla javno. On navodi i da je uvek bolje kad imate stvari iznete na čistac. Ipak, Vućič ne otkirva da li će i koje od uslova Srbija ispunti.
Visoki predstavnik vladajuæe nemaèke partije kancelarke Angele Merkel, Andreas Šokenhof u Beogradu (Foto: Tanjug)
Podsetimo, u dokumentu koji je doneo Andreas Šokenhof, postoji 7 tačaka.

1. Do momenta donošenja odluke o početku pregovora Srbija mora da ispuni Akcioni plan koji je 2011. sklopila sa Evropskom komisijom. Plan obuhvata 96 tačaka

2. Rasvetljavanje napada na nemačku abmasadu u februaru 2008. godine.

3. Nastavak pomirenja u regionu. Korak nazad je izjava “da u Srebrenici nije bilo genocida”.

4. Potpuna primena dosadašnjih dogovora u dijalogu Beograda i Prištine i dogovor o nastavku razgovora izvan već predviđenih tema.

5. Pre otpočinjanja pregovora očekuje se početak kontinuiranog ukidanja paralelnih struktura na severu Kosova.

6. Beograd mora više da upotrebi svoj uticaj na Srbe sa severa da aktivno sarađuju sa Euleksom i Kforom.

7. Pristupanjem članice ne smeju unositi nerešene sukobe u EU. Srbija pre pregovora mora da pokaže vidljivu volju da je spremna da postigne pravno obavezujuću normalizaciju odnosa sa Kosovom

U Vladi Srbije se moglo nezvanično čuti da zahtevi zapravo nisu ništa novo i da ih je u najvećoj meri vlastima prošle godine prenela i sama Angela Merkel. Dokument koji su doneli predstavnici njene partije je samo preciziranje stavova koje je Merkelova iznela.

Nemački parlamentarci su juče u Beogradu poručili da će Srbija pre pristupnih pregovora sa EU morati da potpiše ugovor sa Kosovom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

184 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: