Inspekcija "divljih" fakulteta

Prosvetna inspekcija započeće od 1. oktobra kontrolu rada isturenih odeljenja domaćih, državnih i privatnih, ali i stranih fakulteta.

Izvor: B92

Petak, 14.09.2012.

23:36

Default images

Svi oni koji rade suprotno zakonu biće zatvoreni.

Studenti odeljenja na koje bude stavljen katanac, medjutim, moći će da nastave školovanje na matičnom fakultetu, rekao je Tanjugu načelnik Republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić.

Studenti odeljenja na koje bude stavljen katanac, međutim, moći će da nastave školovanje na matičnom fakultetu, rekao je Tanjugu načelnik Republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić.

"Fakulteti na razne načine dolaze do studenata, imaju svoje menadžere koji prikupljaju studente i formalno upisuju studente na matični fakultet, ali nastavu realizuju tamo gde nemaju dozvolu", rekao je Tmušić i naveo da se za sada ne zna koliko "sumnjivih" odeljenja radi po Srbiji.

Kako je rekao kontrolisaće se rad i stranih ustanova, ali i onih iz Republike Srpske (RS).

"Za diplome odeljenja iz RS nije potrebna nostrifikacija jer sa Srbijom postoje specijalni odnosi, tako da se te diplome automatski priznaju", rekao je načelnik Republičke prosvetne inspekcije.

Mediji navode da je u Srbiji oko 100 divljih fakulteta i njihovih isturenih odeljenja, visokih škola i akademija koje nemaju akreditaciju.

Ove ustanove na svojim sajtovima navode da su u procesu akreditacije, iako nemaju ni elementarne uslove za rad, a prema pisanju štampanih medija, neke ustanove bave se trgovinom diplomama koje dostižu cenu od 3.000 do 6.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: