Uhapšen lider velikog narko-kartela

Horhe Eduardo Kostilja Sančes, za koga se veruje da je lider meksičkog narko-kartela Galf koji kontroliše najvažnije krijumčarske rute ka SAD, uhapšen je danas.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.09.2012.

19:24

Default images

Admiral Hose Luis Vergara, portparol meksičke mornarice, koja je sinoć uhapsila Sančesa u luci Tampiko, rekao je da je krupni, brkati muškarac, poznat pod nadimkom El Kos, jedan od najtraženijih ljudi u Meksiku.

Taj 41-godišnji kriminalac optužen je u SAD za trgovinu drogom i pretnje američkim policajcima. Američke vlasti ponudile su pet miliona dolara za informaciju koja bi dovela do njegovog hapšenja.

Sančes je danas predstavljen javnosti zajedno sa 10 svojih telohranitelja, od kojih su pet imali modrice po licu i bili su obučeni u kamuflažne vojne uniforme, slične onima koje nose marinci koji su ga uhapsili.

Mornarica je, takođe, pokazala desetine komada oružja, među kojima je bilo i pozlaćenih pištolja, optočenih dragim kamenjem, kao i skupocene satove.

Vergara je rekao da je pet telohranitelja uhapšeno juče ujutru po lokalnom vremenu u Rio Bravu, u meksičkoj državi Tamaulipas, u kojoj je i središte kartela Galf. Oni su pobegli kada su marinci pokušali da ih uhapse u Tampiku, i odveli su vlasti do Kosovog skrovišta.

Upitan da li ima nešto da izjavi o optužbama i da li ima advokata, Kostilja je danas samo odmahnuo glavom.

Kartel Galf svojevremeno je bio jedan od najjačih meksičkih narko-kartela, ali je poslednjih godina znatno oslabljen sukobima s drugim bandama i policijom.

Taj kartel je prokrijumčario i distribuirao tone kokaina, metamfetamina, heroina i marihuane u SAD, pod vođstvom porodice Kardenal Giljen - tri brata koji su jedan od drugog preuzimali liderstvo, pošto bi neki od njih bio zarobljen ili ubijen.

Kostilja je rođen u gradu Matamorosu u Tamaulipasu, na granici s Teksasom, gde je i izvorno sedište Galfa.

On je nekoliko godina radio kao lokalni policajac, pre nego što se devedesetih godina 20. veka priključio Galfu i postao poručnik tadašnjeg lidera Osijela Kardenasa Giljena.

Posle hapšenja Kardenasa Giljena 2003. i njegovog zatvaranja u SAD, zvaničnici su rekli da je Kostilja, zajedno s njegovim bratom Esekijelom, preuzeo vođstvo nad Galfom. Nakon ubistva Esekijela Kardenasa u novembru 2010, Kostilja je postao jedini bos.

Metež u vrhu Galfa uticao je da moćni kartel Sinaloa izađe iz svog sedišta duž pacifičke obale i započne rat za kontrolu nad gradom Nuevo Laredo, koji je najprometniji granični prelaz između SAD i Meksika.

Galf je pobedio u toj bici, uz pomoć bande ubica regrutovanih iz specijalnih snaga meksičke vojske.

Ohrabreni uspehom u Nuevo Laredu, komandosi, poznati kao Setas, odvojili su se od kartela Galf 2010. posle ubistva jednog njihovog pripadnika u gradu Rejnosa, za koje se veruje da ga je Kostilja naredio.

Rezultat toga su borbe između dva bivša saveznika, koje su transformisale severoistok Meksika, poznat po stočarskim rančevima, u ratnu zonu, sa svakodnevnim ubistvima i gnusnim nasiljem u kome je stradalo mnogo lokalnih stanovnika.

Meksičke vlasti veruju da je Kostilja kontrolisao svakodnevne krijumčarske aktivnosti Galfa, ali je uspeo da ostane prilično u senci. U javnost su dospele samo dve njegove fotografije.

Kostiljino hapšenje moglo bi da pokrene sukobe između dva najveća meksička narko-kartela - Sinaloa i Setas oko krijumčarskih ruta Galfa u pograničnim gradovima Rejnosa i Matamoros, i luci Tampiko, ocenjuje agencija AP.

Objava o Kostiljinom hapšenju usledila je nešto više od nedelju dana pošto je mornarica uhvatila drugog brata Osijela Kardenasa Gilena - Marija u gradu Altamiri.

Mornarica je posle hapšenja navela da se kartel Galf najverovatnije posle Esekijelovog ubistva 2010. podelio na dve frakcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: