Parkira ko kako i gde stigne

Znak za zabranjeno parkiranje nisu nikakva prepreka za neke vozače, a široki trotoari u Ulici kneza Miloša idealni su za besplatno parkiranje u centru grada.

Izvor: Veèernje novosti

Četvrtak, 13.09.2012.

23:20

Default images

Zona nema, a ni javnog parkirališta, i tek nekoliko mesta je obeleženo. Bahati vozači to zloupotrebljavaju i svakodnevno, čak u tri reda, nepropisno parkiraju automobile.

Duž cele ulice koja je „žila kucavica“ u ovom delu Beograda, od „Mostara“ do „Londona“, često već u podne ni igla nema gde da padne. Desetine automobila parkiranih, počev od napuštene zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova, pa sve do ruiniranog Generalštaba, „rešeto“ su kroz koje svakodnevno prolazi desetine pešaka. Provlače se kao kroz iglene uši. A nije lako ni vozačima javnog gradskog prevoza, jer neretko moraju da sačekaju dok se vlasnici privatnih automobila uparkiraju ili isparkiraju sa željenog mesta.

U Sekretarijatu za saobraćaj kažu da je trajno zaustavljanje na prostoru ispred zgrade Ministarstva odbrane porušenog u bombardovanju 1999. godine - nezakonito.

"Na ovom trotoaru parkiranje nije tehnički regulisano, jer za to ne postoje potrebni saobraćajno-tehnički uslovi. U skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima, parkiranje na lokaciji preko puta Ministarstva spoljnih poslova smatra se nepropisnim, a sankcionisanje za nepoštovanje saobraćajnih propisa je u nadležnosti Uprave saobraćajne policije", objašnjavaju u Sekretarijatu.

Na svega nekoliko mesta, na trotoaru ispred zgrade Generalštaba, dozvoljeno je parkiranje. Zbog ambasada, državnih institucija i raznih predstavništava pojedina mesta su rezervisana. Iz saobraćajne policije kažu da često šalju patrole na kritična mesta, da ih kontrolišu, a u „Parking servisu“ dodaju da „pauk“ patrolira važnim ulicama - kako saobraćajci odluče.

Akcije uklanjanja „divlje“ parkiranih vozila već su sprovođene, međutim, efekti restriktivnih mera bili su kratkog daha. Sa velikim brojem sugrađana na kraj ne izlazi ni saobraćajna policija, ni „pauk“, naročito jer među nesavesnima ima i državnih službenika, pa se „kolegijalno“ progleda kroz prste

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: