Izvinjenje Libije, situacija napeta

Libija je uputila izvinjenje američkom narodu i vladi zbog smrti ambasadora SAD i tri službenika američkog konzulata u Bengaziju koji su sinoć ubijeni.

Izvor: B92

Sreda, 12.09.2012.

16:54

Default images

Oni su ubijeni u napadu na konzulat koji su sinoć izveli radikalni islamisti protestujući zbog filma "Nevinost muslimana" jevrejskog režisera Sama Basilija. Avganistan je zabranio pristup Jutjubu kako građani te zemlje na internetu ne bi mogli da vide taj bogohulni film. Palestinci su zbog tog filma, koji ismeva proroka Muhameda, protestovali u Gazi.

Nekoliko desetina Palestinaca zapalilo je zastave SAD i skandiralo "Smrt Americi". Protest u Gazi organizovale su pristalice Komiteta narodnog otpora, militantne grupe bliske vladajućem pokretu. Film su osudili i Iran i Avganistan, dok su u Egiptu i Libiji održani protesti.

Libijski premijer Abdurahim el-Keib izvinio se "američkom narodu i vladi kao i ostatku sveta zbog ovog kukavičkog kriminalnog čina", preneo je CNN.

Američki ambasador u Libiji Kristofer Stivens i troje službenika konzulata SAD u Bengaziju, na istoku Libije, ubijeni su sinoć u tom gradu. Oni su poginuli u raketnom napadu demonstranata u znak protesta zbog bogohulnog američkog filma.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton rekla je da je, pored ambasadora, poginuo i službenik za spoljne poslove Šon Smit koji deset godina radi za Stejt department, dok preostale dve žrtve još nisu identifikovane.

SAD su posle napada poslale protivterorističku mornaričku jedinicu da ojača bezbednosnu situaciju u Libiji, rekao je neimenovani američki zvaničnik za Rojters.
Amerièki konzulat u Bengaziju na koji je izvršen napad (Foto: Beta)
Ranije danas, američki predsednik Barak Obama rekao je da je od svoje administracije zatražio "uvođenje neophodnih mera za pojačanje bezbednosti američkog osoblja u Libiji, kao i u svim diplomatskim predstavništvima u svetu.

Neposredno pošto je Obama potvrdio da je u napadu poginuo američki ambasador i još troje ljudi, francuski predsednik Oland je od libijskih vlasti zatražio da učine sve što mogu da razreše ove "strašne i neprihvatljive zločine, otkriju krivce i privedu ih pravdi".

Osudama su se pridružili i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, kao i šef NATO-a Anders Fog Rasmusen.

Eštonova je napad nazvala "podlim" i pozvala Libiju da preduzme sve neophodne mere da zaštiti živote svih diplomata i stranog osoblja u toj zemlji. Rasmusen je rekao da "ovakvo nasilje nikada ne može da se opravda" i pozdravio osudu i saučešće koje je uputila libijska vlada.

Napad na diplomate u Libiji oštro su osudili i svetski zvaničnici.

Egipatska vlada ocenila je da je taj film "nemoralan i uvredljiv", ali je pozvala svoje stanovništvo na "uzdržanost".

"Ovaj film je uvredljiv za proroka i nemoralan je", navela je egipatska vlada u saopštenju i pozvala egipatski narod da "izrazi svoj bes na uzdržan način".

Saopštenje je izdato dan posle nasilnih demonstracija ispred ambasade SAD u Kairu u kojima su demonstranti preskočili zid ambasade i spalili američku zastavu, a na njeno mesto stavili crnu zastavu s islamskim napisom.

"Svi Egipćani, muslimani, hrišćani odbacuju tu uvredu", navodi se u saopštenju koje je novinarima pročitao premijer Hišam Handil, koji j takođe izrazio žaljenje zbog sinoćnih događaja ispred američke ambasade u Kairu.

"Naš je zadatak da zaštitimo sve diplomatske misije u Egiptu", rekao je on.

Muslimanska braća, najjača politička snaga u Egiptu čiji je član i egipatski predsednih Mohamed Morsi, pozvala je da se održe mirne demonstracije u petak širom zemlje zbog ovog filma.

Avganistanske vlasti zabranile su internet sajt Jutjub kako građani ne bi mogli da gledaju "bogohulni" američki film koji je izazvao proteste u Egiptu i Libiji.

Palestinski ministar vera Ismail Radvan je okarakterisao film kao "uvredu za milione muslimana širom sveta", a to su ranije učinili i Iran i Avganistan.
Ambsador Stivens koji je poginuo u napadu (Foto: Beta, Arhiva)
Vatikan je reagujući na ubistvo ukazao na značaj međuverskih razgovora za koje se zalaže poglavar Rimokatoličke crkve, papa Benedikt XVI.

Potparol Vatikana, velečasni Federiko Lombardi, izdao je saopštenje u kome je rekao da "neopravdani napadi i provokacije" muslimana
"ponekad imaju tragične rezultate", koji "napajaju nepoverenje i mržnju" i izazivaju "neprihvatljivo nasilje".

Vatikan je saopštio da je poštovanje "verovanja, tekstova, istaknutih ličnosti i simbola" svih religija od suštinskog značaja za miran zajednički život. Papa će sa tom porukom posetiti Liban sledećeg petka.

Protesti su počeli pošto su delovi filma - inače niskobudžetskog vesterna - objavljeni na internetu.

Film "Inočence of Muslims" koji je režirao Amerikanac izraelskog porekla, prikazuje život proroka Muhameda na podrugljiv način, uz osvrte na teme homoseksualnosti i pedofilije. Film čiji su delovi prikazani na Jutjubu izazvao je bes muslimana, koji ga smatraju uvredjivim za islam.

Režiser Sam Basil od danas se krije negde u Kaliforniji. U telefonskoj izjavi sa nepoznate lokacije, Basil je ponovio svoje stavove rekavši da je "Islam kao kancer" napominjući da je želeo da njegov film bude provokativni politički nastup kojim se osuđuje ta religija, preneo je AFP.

Simeonović: Osuđujem napad, ali provokacije nedopustive

Bivši ambasador u Libiji i član Foruma za međunarodne odnose Dušan Simeonović je, gostujući u vestima TV B92, osudio ovaj čin i napomenuo da je lično poznavao ambasadora Stivensa, koji je, kako je rekao, bio veoma posvećen obnavljanju odnosa između Libije i SAD.

Onkaže da očekuje odgovor američkih vlasti, ali da će "taj odgovor biti u saradnji sa libijskim vlastima, koje su se odmah ogradile od ovog čina."

On je ocenio da američka administracija nije primetila koincidenciju sa komemoracijom povodom godišnjice napada na SAD 11. septembra, kada su usledile brojne izjave o tome da se Amerika razračunala sa Al Kaidom.

Simeonović je rekao, napominjući da osuđuje napad na ambasadu, da je takođe nedopustivo da se osećanja muslimana provociraju na ovakav način. On kaže da ovakve smišljene provokacije vređaju osećanje arapskog sveta. Upitan da li se negodovanja i protesti mogu preliti van granica arapskog sveta, on je rekao da to nije isključeno - da se slični protesti dese i u velikim evropskim gradovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: