"BiH i Srbija za bolju budućnost"

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je u Sarajevu da odnosi Srbije i BiH treba da budu dobri i da Brisel ne treba da utiče na to kakvi oni treba da budu.

Izvor: Beta

Sreda, 12.09.2012.

19:40

Default images

Na pitanje novinara posle trilateralnog sastanka Dačića i ministara unutrašnjih poslova BiH i Crne Gore, koliko EU i pregovori Srbije sa EU utiču na odnos prema BiH, on je odgovorio:

"Nimalo. Ne treba valjda u Briselu da mi kažu kakvi treba da budu odnosi Srbije i BiH. Ti odnosi treba da budu dobri. Nisu oni valjda pametniji od nas."

Dačić boravi u dvodnevnoj poseti Sarajevu tokom koje je ragovarao sa predsednikom Saveta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom i ministrima unutrašnjih poslova BiH i Crne Gore.

Dačić je, posle sastanka sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, izjavio da dve zemlje imaju mnogo zajedničkih interesa i da treba da se usredsrede na bolju budućnost.

"Prošlost ne možemo izmeniti, ali se možemo potruditi da nam budućnost bude bolja", rekao je Dačić na konferenciji za novinare posle sastanka sa Bevandom, održanim na marginama Međunarodne konferencije "Bezbednost Balkana, tehnologija i obrazovanje".

On je istakao da je potrebno uložiti najveći napor u pronalaženju onoga što je zajednički interes i ocenio da ne postoje narodi koji su međusobno bliži nego što su to oni koji žive u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji.

Srpski premijer je dodao da između Srbije i BiH postoji mnogo zajedničkih interesa i investicionih projekata za konkurisanje kod evropskih predpristupnih fondova.

On je podsetio da je Nemačka sedam ili osam godina nakon Drugog svetskog rata sa zemljama s kojima je ratovala formirala Evropsku zajednicu, a zemlje bivše Jugoslavije, 20 godina posle raspada zajedničke države, ne mogu da zakorače napred.

"Srbija i Vlada Srbije koju vodim učiniće sve da ovaj deo sveta ne bude više poznat po sukobima nego po regionalnom miru i stabilnosti", kazao je Dačić.

Vjekoslav Bevanda je ukazao da su zemlje regiona upućene jedne na druge i dodao da je tokom sastanka dogovorena njegova poseta Beogradu, u sklopu nastavka započetih projekata i zajedničkog rada na ispunjenju uslova iz Mape puta za pristupanje EU.

Ministri o zajedničkom centru za policijsku saradnju

U Sarajevu je u sredu uveče održan sastanak ministara unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, a razgovaralo se o uspostavljanju zajedničkog centra za policijsku saradnju tih zemalja u Trebinju.

Na sastanku su učestvovali ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Ivan Brajović.

Trojica visokih funkcionera razgovarali su i o prekograničnoj saradnji BiH, Srbije i Crne Gore.

Ivica Dačić je rekao da jedno vreme saradnje izmedju policija tri zemlje "gotovo da nije ni bilo", i ocenio da je današnji sastanak odraz dobre saradnje.

"Ukupni odnosi u oblasti unutrašnjih poslova mnogo su bolji i viši nego što su to politički odnosi", istakao je srpski premijer i ministar unutrašnjih poslova.

Sadik Ahmetović rekao je da je na sastanku postignut dogovor da se slični susreti održavaju barem tri puta godišnje.

Ivan Brajović naglasio je da je saradnja ministarstava unutrašnjih poslova i policija tri zemlje na nivou koji može biti pokazatelj kako se treba razvijati saradnja i u drugim segmentima.

"Mi pokazujemo da je saradnja na nivou organa bezbednosti na najvišem mogućem stepenu", ocenio je crnogorski ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: