Vučić završio posetu Nemačkoj

Susretom s nemačkim ministrom za privrednu saradnju i razvoj Dirkom Nibelom, prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić završio dvodnevnu posetu Berlinu.

Izvor: B92

Sreda, 12.09.2012.

14:41

Default images

Sumirajući posetu, prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane je novinarima izjavio da je s nemačkim zvaničnicima vodio značajne razgovore o budućnosti i evropskoj budućnosti Srbije, o Kosovu i Metohiji i onome što se od Srbije očekuje i što treba da učini da bi došla do članstva u EU.

"Vi znate da nisam uvek optimističan. Mi znamo šta je ono što ne možemo da učinimo, ali takođe znamo i šta su nam obaveze i šta možemo i šta moramo da učinimo", rekao je Vučić.

On je naglasio da se istovremeno mora razmišljati o našem narodu i njegovom ekonomskom boljitku i u vezi s tim su, kako je naglasio, i vođeni razgovori u Berlinu.

"Srbija će ubuduće sve odluke donositi u skladu sa potrebama svojih građana, poštujući pri tom međunarodne, pravne i političke obaveze", rekao je Vučić.

On je potvrdio da je u razgovorima bilo reči "o svim najkonkretnijim pitanjima", uključujući izjave o priznavanju Kosova i trgovini organima, ali nije želeo da iznosi detalje.

Povodom razgovora u Ministarstvu odbrane, sa parlamentarnim i državnim sekretarom Kristijanom Šmitom, Vučić je rekao da je postignut značajan stepen saglasnosti u ključnim pitanjima, a teme razgovora bile su bilateralna saradnja, saradnja u okviru Partnerstva za mir, vojno-ekonomska saradnja, situacija na Kosovu i Metohiji, kao i odnos prema vojnicima Kfora.

Vučić je ocenio da i doček koji mu je priređen u Berlinu pokazuje koliki je značaj Srbije danas i šta Srbija može da predstavlja ubuduće u odnosima s Nemačkom i u EU.

Na dnevnom redu njegove prve posete Nemačkoj od imenovanja, i prve posete jednog člana nove srpske vlade, bili su razgovori s nemačkim vicekancelarom i ministrom privrede Filipom Reslerom, u utorak.

Vučić i Resler su, zatim, zajedno prisustvovali potpisivanju Memoranduma o razumevanju i strateškoj saradnji između Elektroprivrede Srbije i nemačkog, drugog po veličini energetskog, koncerna RWE.

Prvi potpredsednik srpske vlade razgovarao je i s glavnim spoljnopolitičkim savetnikom kancelarke Angele Merkel Krištofom Hojzgenon, diplomatom za koga se veruje da je glavna adresa u Evropi, jer je zadužen za ključna pitanja Srbije - Kosovo i Evropsku uniju.

Na dnevnom redu Vučićevih berlinskih razgovora bio je i susret sa savetnikom kancelarke za pitanja EU Nikolausom Majerom Landrutom, sa državnom sekretarkom u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Emili Haber i drugim poitičarima, kao i razgovori u fondaciji ''Konrad Adenauer'', bliskoj demohrišćanima, kancelarke Merkel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: