Dan D za Novi Sad

U Novom Sadu počela je sednica Skupštine grada na kojoj se odlučuje o zahtevu opozicionih stranaka za smenu gradonačelnika i gradske vlasti.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 12.09.2012.

00:26

Default images

U skupštinsku salu došli su svi odbornici.

Oko zgrade skupštine primećeno je pojačano prisustvo policije, ali i kratko ošišanih "snažnih" mladića, koji za sebe kažu da su pripadnici stranačkog obezbeđenja. Oni, međutim, nisu hteli da kažu koja stranka ih je angažovala.

Milorad Mirčić iz SRS zatražio je od predsednice Skupštine Aleksandre Jerkov da se "iz sale izbace lica koja nemaju pravo da prisustvuju sednici kako bi se obezbedio normalan rad parlamenta".

Podsetimo, poslednjih mesec dana obeležili su brojni sukobi između DS, SNS i SPO. Stranke i odborničke grupe okupljene oko Srpske napredne stranke (SNS) potpisale su u prošli ponedeljak koalicioni sporazum koji podržava 42 odbornika, što je dovoljno za novu većinu u Skupštini Novog Sada, koja ima 78 mesta.

Gradonačelnik Pavličić je nakon toga izjavio da će tu većinu potpisnici sporazuma morati da dokažu na sednici gradskog parlamenta i dodao da su moguća iznenađenja, jer je glasanje tajno. Aktuelnu vlast u Novom Sadu predvode Demokratska stranka i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Koalicioni sporazum o novoj većini potpisali su prošle nedelje odbornici iz redova SNS (15 odbornika), Socijalističke partije Srbije (sedam odbornika), Romske demokratske partije (šest odbornika) i Demokratske stranke Srbije (pet odbornika).

Sporazum su potpisali i predstavnici odborničke grupe "Novi Sad-odmah", koju čini pet odbornika koji su mandate osvojili na listi Dveri pa potom isključeni iz stranke, kao i odbornik koji je mandat osvojio na listi stranke Nijedan od ponuđenih odgovora i potom isključen iz nje. Koalicioni sporazum potpisalo je i troje odbornika Srpskog pokreta obnove, koji su mandate osvojili na listi LSV-a.

Predsednik pokrajinskog odbora Srpskog pokreta obnove Žika Gojković rekao je za Radio B92 da se lov na glave odbornika nove skupštinske većine nastavlja i i da ta pojava nije novijeg datuma.

"Tačno je da je našem odborniku Jovanu Maleševu nuđen novac. On je to odmah i vrlo jasno rekao. Ne želim da uperim prst i kažem da to čine članovi DS, ali ovo su neke stvari na koje smo mi navikli u prošlosti i zbog čega smo i raskinuli koaliciju sa DS. To smo uradili isključivo zbog gospodina Pavličića i nekoliko pojedinaca oko njega, koji su se godinama prema SPO, ali i drugim koalicionim partnerima, a tu pre svega mislim na Ligu sodijaldemokrata Vojvodine, ponašali na jedan nepartnerski način", izjavio je on:

Gojković je naveo i da je "Pavličić u Utisku nedelje propustio da kaže da su slični protisci i ponude postojali od 2008, kada smo i formirali ovu koaliciju".

"Već tada je postojalo razmišljanje da SPO treba da okrene leđa LSV da bi odbornici Maje Gojković ušli u novu skupštinsku većinu", objasnio je on.

SPO najavljuje da će, ukoliko stranke koje imaju odbornike u Skupštini grada, danas ne izaberu ključne ljude grada i ne počnu da rešavaju probleme Novosađana, zahtevati održavanje novih lokalnih izbora.

Informativna služba stranke Nijedan od ponuđenih odgovora saopštila je da odbornik za koga se navodi da je podržao formiranje većine u Novom Sadu nije član te stranke. Ova stranka demantovala je navode u medijima da je odbornik NOPO podržao SNS i Miloša Vučevića, kao kandidata za gradonačelnika. Reč je o Živku Ćurčiću, koji je donedavno bio član NOPO-a, a koji, kako se navodi u saopštenju, nije vratio pečat stranke.

Kako je ranije najavljeno, novi gradonačelnik Novog Sada će biti iz redova naprednjaka, njegov zamenik iz DSS-a, a predsednik skupštine iz redova socijalista.

Pre tri dana, u Utisku nedelje TV B92, gostovali su Igor Pavličić i Miloš Vučević. Šta su tom prilikom rekli možete da pogledate ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: